PRESIDENCIALS ALS EUA
Crònica 31/01/2012

Romney i Gingrich busquen el vot llatí a Florida

Els candidats republicans Mitt Romney i Newt Gingrich s'enfronten avui a les primàries de Florida. El vot llatí és la clau de volta de la seva victòria, un vot que necessiten conservar per a la recta final.

Núria Ferragutcasas
3 min
L'ÚLTIMA OPORTUNITAT DE GINGRICH
 Les primàries de Florida d'avui són una prova de foc per a Newt Gingrich. El candidat ultraconservador va sorprendre i va imposar-se a Mitt Romney a Carolina del Sud, però ara l'exgovernador de Massachusetts s'ha imposat a les enquestes.

WASHINGTONCraig Romney, que parla un castellà fluid gràcies als seus dos anys de missió per a l'Església mormona a Xile, s'ha convertit en els últims dies en l'aliat inseparable del seu pare per obtenir el suport clau de la comunitat llatina de Florida. Mitt Romney podria assegurar-se mitja nominació presidencial republicana si, com pronostiquen les enquestes, avui aconsegueix un triomf contundent en aquest estat.

"El meu pare és un home de negocis d'èxit i íntegre. No és un antiimmigrant, com diu el seu rival", va afirmar Craig divendres en un acte a Miami per defensar el seu pare dels atacs de Newt Gingrich i captar vots llatins, que representen un 13% de l'electorat registrat.

Tant Gingrich com Romney han buscat durant les últimes setmanes el suport d'aquests votants amb anuncis electorals en castellà, amb lloances als líders llatins d'aquest estat, amb atacs contundents contra el règim de Fidel i Raúl Castro i amb propostes en matèria de política d'immigració suavitzades. Una lluita per l'electorat llatí que, segons un sondeig de la cadena de televisió hispana Univision, guanyarà Mitt Romney amb un 35% dels vots, quinze punts més que Gingrich.

Malgrat que els votants llatins de Florida, d'origen principalment cubà (32%) i porto-riqueny (28%), estan menys preocupats per la immigració, els candidats republicans han centrat el seu discurs en aquest tema espinós. Gingrich ha titllat Romney d'"antiimmigrant" perquè proposa forçar la sortida dels 11 milions d'immigrants il·legals que viuen al país perquè regulin la seva situació. L'exlíder de la cambra baixa va afirmar aquest cap de setmana que la solució del seu rival és "una fantasia" que "no s'adiu a la realitat" i va proposar legalitzar les famílies que fa dècades que viuen al país i oferir residència els joves sense papers que s'allistin a l'exèrcit.

Una resposta moderada

A Gingrich li ha sortit el tret per la culata amb els atacs agressius. El popular senador llatí de l'estat Marco Rubio va criticar la campanya negativa de Gingrich però va evitar donar suport a cap dels dos candidats republicans. A poc a poc Mitt Romney ha moderat la seva posició respecte a les anteriors primàries i ha assegurat que donarà un temps prudencial als immigrants indocumentats perquè marxin dels EUA i demanin des dels seus respectius països un permís de residència. A més, s'ha compromès a crear una iniciativa per millorar les relacions econòmiques entre Washington i l'Amèrica Llatina i ha aconseguit el valuós suport del governador de Puerto Rico, Luis Fortuño.

La lluita per la nominació republicana de Romney el 2008 va fracassar a Florida després d'encaixar una dura derrota contra John McCain, que va guanyar la gran majoria dels vots llatins. La campanya de Romney fa mesos que és a Florida per evitar el mateix error i, de fet, s'ha envoltat d'analistes llatins per explicar millor el seu programa.

Llatins per Obama

Als EUA hi viuen gairebé 50 milions de llatins, un 60% dels quals són d'origen mexicà, i menys de la meitat tenen dret a vot. Els llatins voten majoritàriament el partit demòcrata, un 70%, però a Florida el vot queda més repartit. Segons l'institut Hispanic Pew Research, un 40,2% dels llatins es consideren demòcrates, un 32,2% republicans i un 28% independents. D'altra banda, el suport del vot llatí per al president, Barack Obama, en aquest estat és menor. Segons les enquestes, un 40% dels llatins votarien per Romney i un 50% per Obama.

Florida és un dels estats decisius per aconseguir la presidència dels EUA. Aquí el candidat demòcrata Al Gore va perdre les claus de la Casa Blanca per només 537 vots i, per contra, el president, Barack Obama, hi va reforçar la seva victòria. Els republicans saben que necessiten guanyar en aquest estat si volen ser competitius en les pròximes eleccions presidencials. Per això és molt probable que el guanyador de les primàries busqui el suport del senador Rubio i fins i tot intentaran que accepti la candidatura a la vicepresidència. Rubio podria arrossegar vots hispans no sols a Florida, sinó també en altres estats decisius com Colorado, Nevada i Nou Mèxic. Amb un triomf a Florida, Romney pot reforçar no sols la seva nominació republicana, sinó també la seva candidatura a la Casa Blanca.

stats