Crònica 11/01/2012

Romney encara a New Hampshire les primàries que poden ser decisives

Ara
2 min

BARCELONALa cursa per ser el candidat que plantarà cara a Obama en les pròximes eleccions presidencials ha arribat a New Hampshire, l'estat de l'est dels EUA on les primàries republicanes es consideren decisives. El moderat Mitt Romney és el clar favorit per guanyar la votació, que va tenir lloc durant tot el dia d'ahir, la primera votació primària com a tal -els caucus com el d'Iowa són un mètode diferent-. Algunes enquestes, com la de la Universitat de Suffolk, situen la intenció de vot per a Romney a la primària en un 37%, seguit per Ron Paul amb un 18% i Jon Huntsman amb un 16%. Als EUA el vot en aquest estat es considera un indicador del que passarà durant els pròxims mesos, i els que hi treuen mals resultats acostumen a abandonar el procés aviat. En cas que Romney guanyi, només un daltabaix podria fer que no acabés sent el candidat a la Casa Blanca a les eleccions del novembre. De fet, les últimes dècades el candidat republicà que sortia victoriós de New Hampshire sempre ha acabat enduent-se la nominació final a la Convenció Nacional Republicana, malgrat que en aquesta primària només s'hi escullin 12 delegats.

Crítiques per capitalista

Ahir la resta de candidats treballaven de valent per atacar Romney i fer-ne disminuir la popularitat. Per a Romney el marge de victòria respecte dels seus rivals serà important, ja que posteriorment afronta primàries com la de Carolina del Sud, l'estat conservador on va perdre davant John McCain fa quatre anys.

Les crítiques es basen en el seu passat empresarial, així com en el fet que, segons els seus oponents, no s'ha identificat mai prou amb els valors conservadors. Romney va dirigir la firma d'inversions Bain Capital des del 1984 fins al 1999, l'època en què va enllaçar fracassos i èxits empresarials gràcies al capitalisme més especulatiu, mal vist ara als EUA.

stats