PRIMÀRIES ALS EUA
Crònica 19/01/2012

Romney admet que tributa poc per la seva fortuna

Mitt Romney, el favorit de la cursa republicana a la Casa Blanca, ha admès que "probablement" només paga un 15% d'impostos, vuit punts menys que la majoria de treballadors nord-americans.

Núria Ferragutcasas
3 min
CONSOLIDAR L'AVANTATGE Romney fa campanya aquests dies a Carolina del Sud per aconseguir i mantenir vots a les primàries.

WASHINGTONMitt Romney també paga menys impostos que la secretària de Warren Buffet. L'aspirant favorit a la candidatura presidencial republicana va admetre dimarts que "probablement" només paga un 15% d'impostos, menys que la mitjana dels nord-americans de carrer que paguen un 23%, i ho va justificar perquè la majoria dels seus ingressos provenen d'inversions del passat que tenen exempcions fiscals.

El cas de Romney confirma la denúncia que va fer el president Barack Obama el setembre passat quan va presentar el seu pla per reduir el deute del país que incloïa més taxes per als rics. "No pot ser que la secretària de Warren Buffet pagui més impostos que ell", va lamentar Obama, en referència a les crítiques del sistema impositiu del país fetes pel conegut inversor multimilionari d'Omaha. Buffet va assegurar que les grans fortunes tenen menys càrrega impositiva que la mitjana de contribuents nord-americans.

Els republicans, ràpidament, van tirar la cavalleria per sobre al president per considerar les seves paraules demagogues i per intentar provocar "una lluita de classes" amb la seva proposta d'una nova taxa per als rics. Tot i així, la revelació de l'exgovernador de Massachusetts els deixa sense arguments i dóna a Obama una arma important per aconseguir els pròxims mesos que els republicans aprovin un augment dels impostos als més rics.

El candidat multimilionari

Mitt Romney, amb una fortuna de més de 200 milions, es va veure obligat a declarar el percentatge d'impostos que paga després de la pressió que va rebre dilluns en el debat republicà de les primàries de Carolina del Sud. El candidat favorit de les enquestes va negar-se, en un primer moment, a fer pública la seva declaració fiscal però al final va cedir a les pressions dels seus rivals i dels demòcrates.

"No és culpa de Mitt Romney que pagui només un 15% d'impostos", va escriure ahir el periodista del diari Washington Post Ezra Klein en la seva columna diària. Segons Klein, aquesta situació és culpa del president Bill Clinton, que va rebaixar la taxa sobre els beneficis del capital del 28% al 20%, i del president George W. Bush, que va tornar a retallar l'impost fins al 15%.

Els més rics són qui s'aprofiten d'aquesta taxa menor, ja que la majoria de nord-americans obtenen els seus ingressos dels seus salaris. I el tipus impositiu màxim per als salaris és d'un 35%, que contrasta amb el 15% sobre els guanys de capital, que inclouen beneficis per la venda d'accions, bons o béns.

Els rivals republicans de Mitt Romney veuen en aquesta confessió un gran revulsiu per les seves perspectives campanyes. Les primàries d'aquest dissabte a Carolina del Sud poden sentenciar la cursa republicana si es compleixen les enquestes que donen un avantatge de deu punts a l'exgovernador. Tot i així, els atacs contra Romney, primer sobre el seu passat empresarial i ara sobre el percentatge d'impostos que paga, fan perillar una victòria contundent, clau per posar fi a la batalla dels republicans.

Gingrich recupera posicions

Newt Gingrich, expresident de la cambra baixa i el màxim adversari de Romney, ha recuperat posicions gràcies a la seva actuació en l'últim debat televisiu de dilluns passat. Gingrich espera un triomf a Carolina del Sud que l'ajudi a catapultar la seva candidatura. Tot i així, el vot dels evangelistes, nombrosos en aquest estat conservador, continua dividit entre ell i Rick Santorum i, per tant, redueix les seves possibilitats.

Gingrich continuarà els atacs contra la gestió de Romney de l'empresa d'inversions Bain Capital que, segons ell, va provocar l'acomiadament de milers de treballadors i ahir va revelar que ell paga un 31% d'impostos, el doble que l'exgovernador de Massachusetts.

Mentrestant, a la Casa Blanca, es dóna per feta la nominació republicana de Mitt Romney. I l'equip de la campanya electoral del president es frega les mans amb la notícia que el candidat republicà només paga un 15% d'impostos, ja que potencia la visió d'elitista que es comença a tenir de Romney. Gingrich va posar més llenya a aquesta imatge amb el seu espot electoral que comparava Mitt Romney amb el senador demòcrata i candidat a la presidència dels EUA el 2004, John Kerry, perquè parlava francès.

Així, Mitt Romney tindrà moltes dificultats per aconseguir el suport de la classe treballadora però té l'avantatge que Barack Obama també en té en aquest camp. Ahir una enquesta del The New York Times va revelar que la popularitat del president ha crescut, però amb un 47% continua sent baixa. D'altra banda, els votants tenen una memòria de peix i el que avui és una arma poderosa d'Obama contra Romney al novembre pot ser una notícia vella que ja no interessi.

stats