EL DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 15/09/2011

El sector catalanista del PSC es fractura

Fins ara el PSC tenia dues ànimes, la catalanista i l'espanyolista, però ara va camí de tenir moltes candidatures per disputar-se la primera secretaria i la presidència del partit. Més candidatures que ànimes.

Pere Martí
3 min
Àngel Ros no tindrà el suport de Joan Ignasi Elena Malgrat les gestions de Marina Geli, no hi haurà llista conjunta del sector catalanista del PSC. L'exalcalde de Vilanova Joan Ignasi Elena descarta sumar-se a la llista de Ros perquè creu que l'alcalde de Lleida està molt lluny  dels seus plantejaments ideològics.

Barcelona.El soroll precongressual està fent invisible la setmana de glòria que la direcció del PSC havia previst per a Carme Chacón, proclamada candidata a les generals per l'executiva del partit de dilluns i escollida sense quasi oposició aquest dissabte que ve en el consell nacional. I el soroll no té tendència a desaparèixer sinó a incrementar-se, ja que tot fa preveure que Àngel Ros no serà l'últim candidat a presentar-se. La seu del carrer Nicaragua es reserva encara uns dies abans de treure la seva artilleria, treballada amb silenci i discreció per José Zaragoza.

De moment, l'entrada d'Àngel Ros a escena ha aconseguit fracturar la ja prou debilitada ala catalanista del PSC. No hi haurà llista conjunta amb Joan Ignasi Elena, ja que aquest ha rebutjat l'oferta que li ha fet en aquest sentit l'alcalde lleidatà mitjançant Marina Geli, que fa de pont entre els dos candidats. L'exconsellera de Sanitat ha intentat que Ros i Elena fessin una candidatura conjunta, en la qual l'alcalde de Lleida optaria a la presidència del partit i seria el candidat per al 2014 i Elena el secretari general. La proposta de l'exconsellera de Salut preveia que Ros fos el líder de portes enfora i Elena, de portes endins, però aquest ho ha rebutjat. El dinar que van compartir tots dos dilluns només va servir per certificar el desacord. Hores després, Ros anunciava al programa de Josep Cuní la seva candidatura.

El grup parlamentari propi

Els arguments de Joan Ignasi Elena per rebutjar el pacte són bàsicament de caire ideològic. Des del punt de vista catalanista coincideixen que el PSC ha de ser més visible a Madrid, tot i que Ros va pactar amb Manel Bustos que això no passava pel grup parlamentari propi sinó per votar diferenciadament en els temes que afectin Catalunya. En canvi, Elena manté que l'única manera de visualitzar el PSC passa pel grup propi.

Però la distància més gran apareix en el terreny ideològic. Elena considera que Ros està molt allunyat de la centralitat del partit en temes com el pluralisme religiós, la defensa dels drets individuals i les polítiques socials, en les quals l'alcalde de Lleida es mostra més alineat amb tesis allunyades de l'esquerra i concretament de les que històricament ha defensat el PSC. D'altra banda, per a Elena també hi ha una qüestió de formes, que és que no es poden pactar per dalt les candidatures. Primer defensa un debat d'idees amb la militància i, només després, arribar a acords per si cal fer una llista única, però no començant la casa per la teulada, perquè aleshores la militància ho entendria com un intercanvi de cromos per als diferents sectors de la cúpula del partit. Elena està obert a pactes, segons ha explicat a l'ARA, però no vol convertir el congrés en una batalla entre el sector catalanista i el sector espanyolista, o entre partidaris del grup propi i contraris, perquè considera que hi ha temes tan importants com aquest a debatre, com la reforma democràtica del partit o la transparència en política.

A l'espera que sorgeixin més noms, de moment ahir Miquel Iceta va contactar amb representants del sector obiolista, entre els quals no hi havia Elena, per veure quines són les seves intencions de cara al Congrés. Iceta encara està meditant la seva decisió però de moment el que li preocupa i ocupa són les eleccions generals. De moment, ahir va aconseguir que els obiolistes no s'oposin a la designació de Chacón com a candidata a les generals.

stats