Crònica 30/11/2011

Ros es postula com a candidat del PSC per al 2014

L'alcalde de Lleida deixa clar que les seves aspiracions van més enllà del partit. En una conferència per presentar la seva candidatura a primer secretari, remarca que el seu objectiu és Catalunya.

Pere Martí
2 min

BARCELONA.Àngel Ros va fer una conferència per presentar-se com a candidat a la primera secretaria del partit, però va deixar clara la seva aposta: "El meu objectiu no és manar al PSC, sinó posar el PSC de nou en condicions de governar Catalunya". D'aquesta manera va definir la seva prioritat, que és ser candidat a la presidència de la Generalitat, conscient que la primera secretaria està molt disputada. Per aquest motiu va fer un discurs més de país que de partit, en què va abordar temes com la crisi econòmica i la involució democràtica que viu Europa, a més de la crisi de la socialdemocràcia.

En la seva conferència d'ahir a l'aula magna de la UB va comptar amb una nombrosa presència de dirigents del partit, entre els quals destacava l'exconseller Antoni Castells, que reapareixia públicament després d'abandonar l'executiva. També hi havia altres heterodoxos, com Ernest Maragall i Marina Geli, a més de Joaquim Nadal. De candidats només es va deixar veure Miquel Iceta, mentre que Pere Navarro i Joan Ignasi Elena van excusar la seva presència perquè a aquella hora tenien altres actes. Tampoc hi era l'expresident de la Generalitat José Montilla, però va comptar amb una nombrosa representació del socialisme lleidatà, encapçalada per l'exalcalde Antoni Siurana.

Conscient que els seus rivals l'acusen de tenir un discurs escorat cap a la dreta, Ros va centrar la seva conferència en clau socioeconòmica, i es va fixar en la crisi i les mesures per fer-hi front. De tota manera no va defugir temes que li han costat polèmiques internes, com la immigració i el catalanisme. De manera que, a la primera qüestió, va demanar que el PSC tingui polítiques més "clares", basades en el reconeixement de drets però també de deures, perquè només així els immigrants "assumiran els valors de la nostra societat".

Ros també va ratificar una vegada més la seva aposta per un PSC desacomplexadament catalanista reivindicant-ne l'origen d'esquerres. Citant Valentí Almirall, va reivindicar "la no neutralitat ideològica del catalanisme polític". És més, va considerar l'assumpció d'aquest catalanisme com la "clau de volta" de la recuperació del PSC i va posar com a objectiu "irrenunciable" el grup parlamentari propi al Congrés de Diputats. Tot i així, va admetre que no serà fàcil i que caldrà dialogar amb el PSOE. Com a situació transitòria, va acceptar el pacte que va fer amb l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, de tenir veu pròpia i votar diferenciadament els temes que afecten Catalunya. Però mentre parlava Ros, dos alcaldes més del PSC, Núria Parlon, de Santa Coloma, i Xavier Amor, de Pineda, comunicaven per SMS el seu suport a Pere Navarro.

stats