NOU MAPA FINANCER
Crònica 16/02/2011

Rosell presidirà CatalunyaCaixa

CatalunyaCaixa tindrà el seu banc, que li hauria de facilitar la recerca de capital per millorar la solvència. La transformació no serà pilotada pel president Fernando Casado, substituït per Manel Rosell.

Ariadna Carbonell
2 min
Manel Rosell conversa amb Fernando Casado (dreta). El nou president té la missió de reforçar la solvència de CatalunyaCaixa.

Barcelona.La sortida de Fernando Casado de CatalunyaCaixa es donava per feta. El president de la caixa no esperarà a la creació del banc on l'entitat traslladarà els seus actius i passius financers per abandonar-ne la presidència. Casado -que feia al voltant de tres mesos que estava al capdavant de l'entitat- va donar a entendre, en un comunicat emès per la caixa, que les novetats a les quals ha de fer front CatalunyaCaixa modifiquen el perfil de persona que l'ha de liderar. En tot cas, Casado va voler posar èmfasi en el fet que la seva sortida no té res a veure amb discrepàncies salarials. El president de la caixa, no executiu però amb dedicació exclusiva, cobra 200.000 euros anuals, una xifra amb la qual Casado no estaria d'acord segons diverses informacions.

El relleu de Casado serà el vicepresident primer de l'entitat sorgida de la fusió de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa, Manel Rosell. Ell i el director general de l'entitat, Adolf Todó, hauran d'enfrontar-se a la creació del nou banc propietat de la caixa, una mesura aprovada ahir pel consell d'administració de l'entitat. CatalunyaCaixa encara estudia si la seva bancarització li permetrà mantenir la naturalesa jurídica d'una caixa o si, per contra, es convertirà en fundació.

La primera és l'opció que la Generalitat s'ha encarregat de remarcar que prefereix. La raó és clara: les caixes continuaran depenent de la conselleria d'Economia, mentre que les fundacions entren en l'àmbit d'actuació de Justícia.

Els nivells de solvència de CatalunyaCaixa estan lluny de les exigències que el govern espanyol plasmarà divendres vinent en el decret llei d'enfortiment del sistema financer. El ministeri d'Economia demanarà als bancs un capital bàsic (reserves i capital per fer front a possibles pèrdues) del 8% i del 10% a les caixes. El core capital de l'entitat catalana se situa en el 6,6%. La seva bancarització permetrà a l'entitat buscar inversors tant privats com públics -CatalunyaCaixa no descarta, per tant, que FROB hagi d'entrar temporalment al seu capital al setembre, data límit del govern perquè les entitats es recapitalitzin.

Sense acord pels incentius

El consell de la caixa que dirigeix Adolf Todó no va abordar en el consell d'ahir la qüestió del bonus semestral que té l'alta direcció de l'entitat. Fonts de CatalunyaCaixa van dir que el tema es tractaria en pròximes reunions. El següent consell ordinari de l'entitat se celebra a principis de març. Cada membre de l'alta direcció podria cobrar 60.000 euros. En la primera ronda d'ajudes del FROB, la caixa va demanar 1.250 milions d'euros.

La qüestió de les bonificacions als directius també ha sacsejat Caja Madrid. L'entitat es reafirma en la seva posició de "finalitzar, no renovar i no reconèixer" el dret de cobrar el pla d'incentius a llarg termini pel fet d'haver demanat ajudes públiques i en compliment de la normativa europea. Els directius afectats, però, no tiren la tovallola i podrien recórrer la decisió.

stats