Crònica 19/07/2011

Rosell: "Alguns s'apunten a l'atur perquè sí"

El president de la CEOE fa una crida a l'esforç dels treballadors i diu que l'ocupació vindrà de les pimes. El mateix dia, un estudi reflecteix que els EROs, tant per acomiadar com per reduir jornada, creixen.

Elena Freixa
2 min

Barcelona.El president de la patronal espanyola CEOE, Joan Rosell, va llançar ahir un missatge dur als treballadors. Per sortir de la crisi, va dir, caldrà combatre el problema dels qui són a les llistes d'atur sense motiu. "Als qui s'apuntin a l'atur perquè sí, se'ls haurà de dir que no, i els que hi siguin s'hauran de formar contínuament", va insistir en un discurs al fòrum de El Economista a Madrid. L'al·legat de Rosell sobre l'esforç individual per remuntar l'economia, no va oblidar ningú. Al sector públic, va dir, cal sotmetre'l a avaluació per acabar amb els funcionaris "prepotents i incomplidors" i en el cas dels estudiants universitaris, va avisar que no es poden consentir carreres eternes de vuit anys.

La responsabilitat del govern en tot aquest escenari, va afegir Rosell, passa per exercir el poder que té per legislar. I si l'actual no pot, va etzibar, "que doni pas a eleccions". Entre les reformes necessàries va apel·lar a perseguir "l'absentisme fraudulent i la gent que no paga impostos".

Rosell va justificar les retallades al sector públic i va recordar que la contenció de la despesa havia d'arribar perquè ja l'han fet empreses privades i famílies. Va insistir, doncs, que l'empresa privada serà la que haurà de tirar del carro de la recuperació, per la qual cosa va demanar lleis que contribueixin que això passi. "Els empresaris són la solució", va dir.

El mateix dia, a Barcelona, la UGT de Catalunya va tornar a rebutjar les retallades al sector públic i va assegurar que, per aquesta via, els governs només aconseguiran perpetuar una situació laboral "dramàtica". Les xifres d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) del primer semestre van ser encara pitjors que les de fa un any i, segons el secretari de política sindical, Camil Ros, els expedients a hospitals i empreses públiques només empitjoraran l'escenari de cara a la segona meitat de l'any.

Contràriament al que demanava el president de la CEOE, Ros va defensar el paper de l'administració pública com a impulsor de l'activitat econòmica i garant, alhora, dels serveis públics per als ciutadans.

Més acomiadaments col·lectius

El xàfec d'expedients de regulació d'ocupació persisteix. Entre el gener i el juny es van presentar 1.852 expedients, un 25% més que durant la primera meitat del 2010, i el nombre d'afectats va créixer un 6% fins arribar als 27.348 treballadors, segons l'estudi d'UGT. Això equival a una mitjana de 15 ERO diaris amb 220 afectats. Preveient un segon semestre fosc per les retallades públiques, va augurar que, a aquest ritme, el 2011 es podria tancar amb 3.800 expedients davant dels 3.000 de l'any passat i 60.000 treballadors afectats a Catalunya.

Els ERO que van comportar acomiadaments van créixer un 14% i van afectar 6.127 persones. Els de reducció de jornada es van multiplicar per quatre fins al juny, amb més de 14.000 afectats.

La crisi econòmica "intensa", d'una banda, i els efectes de la reforma laboral que va ampliar les causes objectives per acomiadar són els grans culpables d'aquestes dades, segons Ros, que també va exigir al sistema financer que si està "tan bé" com defensa el Banc d'Espanya, reobri d'una vegada l'aixeta del crèdit per a les empreses.

stats