EL LIDERATGE DEL PSOE
Crònica 13/01/2012

Rubalcaba: "Chacón no és la solució per al PSOE"

Alfredo Pérez Rubalcaba, candidat a la secretaria general del PSOE, es considera "millor" que la seva rival, Carme Chacón. Mentrestant, creixen les opcions que aparegui una tercera candidatura.

Salvador Almenar
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba, candidat a la secretaria general del PSOE, va fer campanya ahir a València.

VALÈNCIAEl debat cara a cara frustrat per Ferraz entre els dos candidats a la secretaria general del PSOE va viure ahir un conat de traslladar-se als mitjans de comunicació, després de les declaracions d'Alfredo Pérez Rubalcaba en una entrevista a Telecinco en què assegurava que creia que podia fer-ho "millor" que Carme Chacón. Aquesta va ser la raó que va esgrimir Rubalcaba per presentar-se a la batalla per ser cap de files socialista, alhora que defensava la seva vàlua per liderar el projecte: "Si pensés que ella és una solució per a aquest moment de la vida del partit, no m'hi hauria presentat, però, honestament, no ho crec".

Rubalcaba posava així de manifest que la contrarellotge per guanyar-se el favor dels delegats que votaran al congrés que se celebrarà a Sevilla el 3, 4 i 5 de febrer ja ha començat. No obstant això, la resposta de Chacón no es va produir en cap dels actes en els quals va participar ahir. Més aviat al contrari. L'exministra de Defensa va tornar a elogiar el seu rival, pel qual va dir que sent un gran afecte i del qual mai dirà "una mala paraula". Chacón, que ahir a la tarda va participar en un acte al costat de militants sevillans, va explicar que el que volen els socialistes al congrés federal és guanyar "l'abatiment, la frustració, l'immobilisme i el PP".

Rubalcaba va ser a València acompanyat per tota la direcció dels socialistes valencians i va evitar el cos a cos amb la premsa. Primer va explicar als militants el seu programa davant dels mitjans i després va debatre "en la intimitat" les qüestions relatives al partit. En la seva conferència pública no va fer cap al·lusió a les opcions de Chacón o a la possibilitat que sorgeixin noves candidatures, i es va limitar a dir que si finalment surt triat secretari general "els integrarà a tots en el seu projecte" igual que va fer José Luis Rodríguez Zapatero amb ell mateix després del 35è congrés federal.

La tercera via

Malgrat que la secretaria general sembla cosa de dos, l'opció que aparegui una nova candidatura pren força després de les declaracions de l'alcalde de Toledo, Emiliano García-Page, afí a Bono. Ahir va apuntar la possibilitat que emergeixi una alternativa a les dues opcions que serveixi per "reconduir" el model de partit i la direcció que ha de prendre el PSOE. "Això no és postular-me, estic intentant fer-me escoltar com haurien de fer molts militants o càrrecs públics del PSOE", va argumentar.

D'altra banda, la decisió del partit, comunicada pel secretari d'organització, Marcelino Iglesias, de no fer finalment el debat entre Rubalcaba i Chacón no va caure bé en tots els sectors del partit. Entre les veus a les quals hauria agradat veure aquest cara a cara, destaca la del líder dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, que va resumir així la situació: "Dos no debaten si Marcelino no ho vol".

stats