Crònica 09/02/2012

Rubalcaba: "Vostè sap què vol però no que se sàpiga"

Alfredo Pérez Rubalcaba es va estrenar ahir com a cap de l'oposició al Congrés acusant Rajoy de no dir tota la veritat sobre les retallades que prepara. També el va acusar de voler imposar el dèficit zero.

J.f.
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba es va estrenar ahir al Congrés de Diputats com a nou secretari general del PSOE. Va tornar a criticar la "velocitat" dels ajustos del govern.

MADRID."És difícil imaginar un punt de partida pitjor per a la legislatura". Aquesta va ser una de les primeres frases del president espanyol, Mariano Rajoy, en la seva compareixença al Congrés de Diputats. Tota una declaració de principis i la primera de les diverses crítiques que va llançar contra la gestió de l'anterior govern del PSOE.

El creuament de declaracions entre Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba, que s'estrenava com a secretari general dels socialistes, es va centrar sobretot en el camí per reduir el dèficit públic, des del "més del 8%" actual fins a l'objectiu del 4,4% fixat per la Unió Europea per aquest 2012. Com ja va fer durant la campanya electoral, Rubalcaba va demanar que es "moderi la velocitat de l'ajust", mentre que Rajoy es va comprometre a complir i va negar ser un "dogmàtic" del dèficit públic.

El punt de fricció entre el PP i el PSOE va ser l'avantprojecte de llei d'estabilitat pressupostària. Rubalcaba va assegurar que la mesura vulnera el pacte acordat entre els dos partits a l'estiu en la reforma exprés de la Constitució i que si no es modifica els socialistes hi votaran en contra. La reforma constitucional establia un dèficit del 0,4% del conjunt de les administracions el 2020. L'avantprojecte, en canvi, estipula que aquell any el dèficit haurà de ser del 0,0%, amb l'excepció del 0,4% per a les administracions que apliquin reformes estructurals per reduir la despesa o que pateixin una catàstrofe o recessió extrema. Davant del rebuig del PSOE, Rajoy va estendre la mà del diàleg als socialistes, tot i insistir que la llei d'estabilitat compleix "escrupolosament" el pacte de la reforma constitucional.

Elaboració dels pressupostos

Rubalcaba també va considerar "sospitós" que Rajoy es resisteixi a presentar els pressupostos generals de l'Estat fins a finals de març a l'espera de les previsions econòmiques europees. La hipòtesi del líder del PSOE és que el govern no vol posar bastons a les rodes a la campanya electoral del popular Javier Arenas a Andalusia, de cara als comicis autonòmics del 25 de març. "Sap perfectament què vol però no vol que se sàpiga", va dir. Rubalcaba, que ahir es va reunir amb el rei Joan Carles, també va criticar a Rajoy que incomplís la seva promesa electoral de no apujar els impostos. Unes crítiques que el president va respondre dient que "per sort" Rubalcaba ja no és al govern. "Lliçons, les imprescindibles", va replicar Rajoy. "Vostès [el PSOE] parlaven de brots verds i ens han portat fins aquí. Jo no faré el mateix", va assegurar.

Rajoy també va recriminar al líder socialista que li preguntés sobre el seu comentari privat, captat per una càmera, sobre el fet que la reforma laboral li costaria una vaga general. Va dir que ell "mai" preguntaria sobre una xerrada privada, però Rubalcaba li va recordar que al maig sí que es va referir a la frase de l'exministre Jordi Sevilla que ensenyaria economia en "dues tardes" a l'expresident Rodríguez Zapatero.

stats