EL FUTUR DEL SOCIALISME
Crònica 25/02/2012

Rubalcaba aparta els dissidents

Després d'aconseguir el control de l'aparell del PSOE, ara Alfredo Pérez Rubalcaba vol tenir aliats al capdavant de les federacions. Els socialistes de les Illes i de Castella-la Manxa obren foc avui.

Joan Rusiñol
3 min
RENOVACIÓ D'ESTRUCTURES
 Sense perdre cap minut, i com és habitual en els processos de canvi de lideratge en un partit, el secretari general del PSOE va construint el seu equip de confiança. Ara toca renovar les estructures al territori i assegurar la continuïtat dels dirigents actuals. A la foto, Rubalcaba amb l'equip que estudia la reforma laboral.

MADRIDA cada comunitat autònoma, les lluites pel lideratge al PSOE tenen peculiaritats i dinàmiques pròpies. En molts casos, aquestes batusses internes es van traslladar al 38è congrés socialista que es va fer a Sevilla a principis de mes: si un determinat dirigent donava suport a Alfredo Pérez Rubalcaba, l'altre el donava a Carme Chacón. Ara els que van apostar per la fitxa guanyadora surten amb avantatge per vèncer també als congressos regionals que, a partir d'avui, es van succeint a tot l'Estat. Els primers són els de les Illes, Castella-la Manxa i la Rioja.

Rubalcaba inaugura avui a Palma el conclave del Partit Socialista de les illes Balears i clourà demà, a Toledo, el dels castellano-manxecs.

Illes Balears

El chaconisme, derrotat

Si no hi ha cap daltabaix important, cosa improbable, Francina Armengol serà la nova secretària general del PSIB-PSOE en substitució de l'expresident Francesc Antich, de qui ha promès preservar el "llegat". La nova líder del partit, expresidenta del Consell Insular de Mallorca, és una rubalcabista convençuda. De fet, el líder del PSOE en va premiar l'adhesió mantenint-la a l'executiva de Ferraz. Al congrés de Sevilla, el socialisme balear va votar gairebé en bloc per Rubalcaba i això va acabar amb les aspiracions polítiques a les Illes de l'exalcaldessa de Palma, Aina Calvo, que havia apostat aferrissadament per Chacón. El vot crític el representa en exclusiva el catedràtic Carles Bona.

País Valencià

Ximo Puig ho torna a provar

El diputat al Congrés i alcalde de Morella (els Ports), Ximo Puig, ha presentat aquesta setmana la seva candidatura per liderar el Partit Socialista del País Valencià (PSPV) al congrés que se celebrarà el cap de setmana del 30 de març. Es repetirà el duel que ja el va enfrontar amb l'actual líder dels socialistes valencians, Jorge Alarte, el 2008. Ara hi haurà dos candidats més que poden decantar la balança: Francesc Romeu, que fa quatre anys va arribar a un acord previ amb Puig, i Manuel Mata, d'Esquerra Socialista.

Després de la victòria de Rubalcaba, Alarte era un dels homes més satisfets als passadissos de l'hotel sevillà on es va fer el congrés. El socialista valencià havia jugat fort per l'exvicepresident espanyol i havia guanyat. Romeu també és rubalcabista i va aconseguir posar una persona de confiança a l'executiva federal. Puig, en canvi, en va sortir derrotat perquè havia estat un dels impulsors de la candidatura de Chacón. Ara té el suport del sector pròxim a l'expresident Joan Lerma, l'ala catalanista del PSPV, i dels afins a Leire Pajín, ben articulats a Alacant. El 2008, l'aleshores secretària d'Organització del PSOE va fer costat a Alarte.

Castella-la Manxa

García-Page, el primer nou 'baró'

"El futur de Castella-la Manxa té un nom: Emiliano García-Page", va dir ahir l'expresident del Congrés José Bono. L'alcalde de Toledo serà, molt probablement, el secretari general del PSOE castellano-manxec. Amb la força que li dóna conservar una de les alcaldies més importants per al seu partit, esdevé el primer nou baró territorial del partit.

García-Page substituirà José María Barreda, amic de Chacón i un dels seus avaladors. Té el suport de Rubalcaba, agraït perquè finalment va decidir no optar al lideratge del PSOE.

Madrid

Gómez aguanta el pols de Ferraz

El líder del PSM, Tomás Gómez, va arribar a la direcció del partit en contra de Rubalcaba, que hi volia Trinidad Jiménez. La rivalitat continua i més després que Gómez fes costat a Chacón. Ara, l'aparell de Ferraz promociona l'exdiputada regional Pilar Sánchez Acera de cara al congrés del cap de setmana que ve. Acera té el suport del guerrisme, en una federació històricament molt enfrontada i dividida.

stats