FINAL DE LEGISLATURA
Crònica 20/07/2011

Rubalcaba avisa que avançar les eleccions no és garantia d'èxit

Rubalcaba va tancar files amb Zapatero i va demanar als seus diputats que no atiïn el debat del calendari electoral. Els va recordar que Portugal va avançar els comicis i segueix en la inestabilitat.

Joan Rusiñol
3 min
El portaveu del grup socialista al Congrés, José Antonio Alonso, conversa amb Alfredo P. Rubalcaba abans de començar la reunió d'ahir amb els grups parlamentaris.

MADRID.Alfredo Pérez Rubalcaba es va reunir ahir, per primera vegada des que és candidat a la presidència del govern espanyol, amb els diputats, senadors i europarlamentaris del PSOE. L'objectiu era explicar-los les parets mestres del seu projecte polític, però el debat sobre un eventual avançament electoral es va colar a la trobada al Congrés.

La intervenció va tenir una part oberta als mitjans de comunicació i una altra a porta tancada. A la primera, només una tímida referència a les "tanques" que els parlamentaris socialistes hauran de saltar en els mesos que queden fins que es dissolguin les cambres. Més enllà de la meta final, el govern espanyol està decidit a posar el punt final a totes les reformes que s'estan tramitant, perquè no li queda gaire temps: és conscient que, si finalment les eleccions fossin al març, el Congrés i el Senat ja no obririen les portes després de les vacances de Nadal.

En la part privada, però, l'interès pel calendari va fer-se un lloc.

Segons fonts presents a la reunió consultades per l'ARA, Rubalcaba va posar molt d'èmfasi en l'exemple de Portugal, en què el relleu al capdavant del govern no ha aturat les turbulències financers. Segons afirmen, el candidat va explicar que en un clima d'inestabilitat econòmica no es pot respondre obrint el meló de la inestabilitat política.

De bracet amb Zapatero

Després que l'entorn mediàtic de Rubalcaba hagi demanat obertament que s'obrin les urnes a l'octubre, ahir el candidat ho va aprofitar per desmentir els rumors que el situen a ell movent els fils d'aquestes pressions. Per reforçar la idea que entre ell i Zapatero no hi ha cap tensió, a la reunió els va dir que just abans d'entrar havien estat parlant per telèfon, com fan diverses vegades cada dia. Al PSOE tothom té clar que la decisió final -condicionada per l'evolució econòmica- la prendran els dos líders de bracet.

La conclusió és que la cúpula del govern espanyol i del partit aposten per l' ara no toca . La Moncloa i Ferraz volen treure aquest debat del centre del focus, malgrat que la maquinària electoral funciona a tota marxa. Per això, Rubalcaba va demanar centrar-se en la reunió que demà celebraran els estats de l'eurozona. "Una part del futur econòmic de la UE es pot jugar d'aquí a dijous", va dir, i va reclamar celeritat per crear l'eurobonus i una agència de qualificació europea, dos mecanismes per reforçar el dic de contenció als atacs dels especuladors.

A la sortida de la trobada, els parlamentaris socialistes coincidien que les paraules del nou líder els havien carregat les piles. L'equip electoral necessita tenir el gruix del partit mobilitzat per encarar la precampanya al setembre si vol plantar batalla de veritat al PP.

Els diputats ja havien escoltat la majoria de propostes el 9 de juliol, quan el candidat va fer el seu discurs de proclamació. Ahir hi va haver algunes novetats.

Rubalcaba va apostar per una reforma del Senat perquè, tal com funciona actualment, "no sintonitza amb l'estat autonòmic". Alguns senadors van arrufar el nas. El cert és, però, que es tracta d'una vella pretensió socialista incomplerta, que ja figurava al programa electoral de Zapatero el 2004. La mesura s'emmarca en un projecte més ambiciós de reforma constitucional, que permeti posar la carta magna al dia i aprovar una nova llei electoral, com ha reclamat el 15-M.

I al final, estirada d'orelles: vol que els seus diputats retin comptes a un territori més concret i definit, una autoorganització que ja s'apliquen els 25 del PSC.

stats