ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 07/09/2011

Rubalcaba promet blindar l'educació i la sanitat pública

Joan Rusiñol
4 min
Pedagògic i clar El candidat socialista, ahir  a la seu de Ferraz amb diputats i senadors, va dir que totes les propostes que faci sabrà com finançar-les.

MadridHi ha cares llargues a les files socialistes. Tothom al PSOE té clar que pinten bastos de cara a les eleccions espanyoles del 20 de novembre, tot i els esforços titànics del candidat, Alfredo Pérez Rubalcaba per recuperar la iniciativa després del sotrac constitucional. Ahir va reunir l'executiva del partit i després els diputats i els senadors per explicar-los l'esborrany de document que debatran a la conferència política que els socialistes faran a Madrid del 30 de setembre al 2 d'octubre. Serà la base d'un programa electoral que tindrà dos eixos principals: realisme financer i compromís amb la defensa de l'estat del benestar.

Rubalcaba, que ha après la lliçó, sap que s'han acabat els temps de les mesures populars com el xec nadó i la deducció dels 400 euros. Ara toca prometre només el que es pot complir en contra de "l'il·lusionisme programàtic" que, a parer seu, defensa Mariano Rajoy, del PP. "Explicar a la gent què farem i com ho pagarem, i també a qui volem beneficiar i a qui demanarem un esforç". Per Rubalcaba, els que ara s'han de mullar són els que fins ara han gaudit de la festa, les rendes més altes i el sector bancari per ajudar a finançar els programes públics de creació de llocs de treball.

La sanitat, objectiu número u

Al PSOE són molt conscients que ho tenen molt malament, però superada la polèmica del pacte Zapatero-Rajoy per modificar la carta magna, Rubalcaba -polític hàbil com pocs- ha aconseguit tornar a situar el debat de la pressió fiscal al centre de la precampanya. Sap que això l'ajuda a reconnectar amb l'electorat més esquerranós i alhora veu com el temps li dóna la raó perquè polítics de la dreta, com l'italià Silvio Berlusconi, han accedit a incloure una taxa als que més tenen. A Rajoy, li va deixar un missatge: "Que no s'equivoqui, perquè els que necessiten protecció no són els més rics, sinó els que menys tenen".

La idea d'augmentar la pressió fiscal podria arribar fins i tot abans del 20-N. El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, home de la màxima confiança de Rubalcaba, no va descartar ahir que el consell de Ministres del dia 16 ja pugui recuperar l'impost de patrimoni, rectificació que seria una de les últimes de Zapatero a la seva gestió. El president, des de Turquia, va deixar la porta oberta i va dir que, en qualsevol cas, un anunci d'aquesta mena no el podia fer a l'estranger. El PP avisa que aquest gravamen pot acabar perjudicant a les classes mitjanes. La Moncloa assegura que un 75% de l'impost requeia en els més rics.

Si finalment la mesura tira endavant, el candidat socialista arribaria amb part dels deures fets a la conferència política del PSOE, que ha de servir per concretar les idees programàtiques i, sobretot, per detallar-ne el finançament. Rubalcaba està convençut que la millor manera de demostrar als ciutadans que, malgrat la crisi, els sistemes sanitari i educatiu públics són viables és a través del rigor dels números. És l'únic camí per eliminar els "pretextos" dels presidents autonòmics de la dreta que "es queixen que no tenen diners" per "donar el que és més cremós, la part que dóna diners" al sector privat. Per evitar mesures com el copagament, que el PSOE rebutja, el líder socialista va apel·lar a la socialdemocràcia clàssica: "El que proposa abaixar impostos i mantenir la despesa social no diu la veritat".

La proposta de finançament sanitari serà un dels eixos específics de la trobada de l'últim cap de setmana de setembre, al costat de la reforma del model energètic i de la millora de la qualitat democràtica, dues picades d'ullet als sectors socials més progressistes i ecologistes. El programa electoral del PSOE recollirà un pla de tancament progressiu de les centrals nuclears i una proposta de nova llei electoral inspirada en el model alemany. Els socialistes ja comencen a fer equilibris per, d'una banda, festejar els votants indignats perquè se'ls ha negat un referèndum sobre la Constitució i, de l'altra, defensar la reforma. Ahir, Rubalcaba va assegurar que "l'excés de dèficit és el colesterol dolent a les venes de l'estat del benestar".

Tocs de jacobinisme

El discurs, de prop d'una hora, que ahir va fer als parlamentaris socialistes, tampoc va obviar l'ofensiva recentralitzadora que recorre Espanya i que pot acabar donant bons resultats a partits neoespanyolistes, com la Unión Progreso y Democracia de Rosa Díez. A Madrid, la crisi econòmica s'ha girat contra el model autonòmic i el cafè per a tothom.

A principis d'any, el PSOE va aprovar un manifest autonòmic per reforçar la cooperació entre comunitats autònomes que va aixecar polèmica per si entrava en col·lisió amb l'autogovern i anivellava encara més tots els territoris. Mesos després, Rubalcaba ha recuperat en part aquell discurs i ahir va proposar "uns mínims comuns a tot Espanya, sense restriccions que no són raonables" a l'hora de facilitar la creació i la mobilitat de les empreses espanyoles. La mesura, que no va concretar més, encaixa amb la unitat de mercat del PP.

Rubalcaba, veterà felipista, té el discurs molt pensat i no vol deixar cap via d'aigua sense tapar. L'objectiu de la campanya és cohesionar al màxim el votant tradicional socialista i no baixar dels 100 diputats, una xifra psicològica que obriria la caixa dels trons al PSOE. Per mobilitzar tothom, valors segurs com Manuel Chaves serà finalment el cap de llista per Cadis i Alfonso Guerra el de Sevilla. La ministra Rosa Aguilar, exmilitant d'IU, podria encapçalar la candidatura d'Almeria. Andalusia i Catalunya seran prioritàries. El dia 18, Rubalcaba intervindrà en la Festa de la Rosa del PSC a Gavà. Compartirà míting amb la ministra Carme Chacón, que un dia va provar de ser la candidata.

stats