LA CURSA CAP A LES ELECCIONS GENERALS
Crònica 26/06/2011

Rubalcaba demana fer una oposició local responsable

Rubalcaba ha començat a motivar els alcaldes i portaveus municipals socialistes per demanar-los que no facin oposició al PP i que no dubtin a "estendre la mà" als alcaldes que calgui per crear ocupació.

Miquel Codolar
2 min
El candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, en la seva intervenció a la seu de Ferraz.

Madrid.No hi ha temps per perdre. Les eleccions generals, com a màxim, se celebraran d'aquí a nou mesos. El calendari juga en contra del PSOE. Després d'un mes de lamentacions pels resultats a les eleccions municipals i autonòmiques, toca passar a l'acció. Per això, Rubalcaba va reunir ahir 150 alcaldes i regidors socialistes de capitals de província i ciutats de més de 40.000 habitants a la seu del carrer Ferraz i els va reclamar que facin compatible l'autocrítica amb posar-se les piles, perquè d'ara endavant "no es pot perdre ni un sol minut".

Rubalcaba, que dissabte vinent serà proclamat candidat socialista a les generals, ha dictat al món municipal del seu partit les línies que ha de seguir: els ha demanat que facin una oposició "útil i responsable" diferent a la del PP i que els ciutadans ho vegin. "No ens ha d'avergonyir estendre la mà als alcaldes que governen, siguin del partit que siguin", va indicar, sempre que l'objectiu sigui buscar solucions per generar ocupació. Si alcaldes d'altres formacions volen el PSOE per crear llocs de treball "que sàpiguen que hi serem", va reblar.

Que paguin els deutes

També els va demanar que siguin exemplars en la gestió econòmica. "Serem austers al govern i a l'oposició perquè ho portem als gens, però cal un exercici més, ja que cal ser-ho i semblar-ho", va apuntar. I per això els va reclamar austeritat, també, en la vida personal. Austeritat i fermesa en la defensa dels serveis socials, proximitat al ciutadà i responsabilitat; aquests són els principis que Rubalcaba situa com les guies que han de regir l'acció dels socialistes.

Rubalcaba també va aprofitar per repetir les indicacions que divendres va fer la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, als ajuntaments, a qui va demanar que es gastin els 2.300 milions addicionals que rebran l'any vinent per pagar els deutes que tenen amb els autònoms i les pimes, que estan "cobrant amb retard i ho passen malament". El futur candidat va assegurar que és "conscient" de les dificultats financeres dels ajuntaments, però els va demanar que facin un "esforç" per prioritzar el pagament als proveïdors. Va afegir que seguirà treballant per fer una llei de finançament local més favorable per als consistoris.

El d'ahir va ser el primer acte orgànic de Rubalcaba a la seu estatal del seu partit com a candidat, però ja fa temps que manté una ronda de contactes amb les bases del partit per diverses federacions. Després d'haver anat a Sevilla, Santander, Oviedo i Barcelona, avui mateix té previst reunir-se amb el lehendakari socialista, Patxi López. Va explicar que no hi vol els mitjans de comunicació perquè quan es tracta d'elaborar "una nova oferta política" els periodistes "han d'entendre que també s'ha de protegir la llibertat dels que volen parlar, i parlar en privat és millor que fer-ho en públic". El secretari d'Organització del partit, Marcelino Iglesias, que va fer de teloner a Rubalcaba, va posar en valor aquesta "nova fórmula" per "escoltar què vol dir la gent". El segell Rubalcaba comença a agafar forma i a diferenciar-se de Zapatero.

stats