CONFERÈNCIA POLÍTICA DEL PSOE
Crònica 03/10/2011

Rubalcaba es desmarca de ZP per reconnectar amb l'esquerra

El candidat del PSOE a les eleccions del 20-N, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir que el govern de Zapatero potser havia "gastat més del compte" el 2009 i ara s'estava "passant" reduint el dèficit.

Joan Rusiñol
2 min
Rubalcaba es desmarca de ZP per reconnectar amb l'esquerra

Madrid.En la clausura de la conferència política que els socialistes han fet durant tres dies a Madrid, Rubalcaba va dir el que volia sentir el gruix dels militants: que les mesures antidèficit del govern espanyol comencen a ser de mal pair per l'esquerra espanyola. El miler de participants va esclatar en una sorollosa ovació quan va qüestionar l'estratègia governamental. A primera fila l'escoltava el president espanyol, Rodríguez Zapatero.

"És veritat que avui hi ha dubtes raonables que, igual que el 2009 potser vam gastar més del compte, ara ens estem passant amb la dosi d'estalvi", va dir el candidat a la presidència del govern espanyol. "Hem de mesurar els ritmes per assegurar que no ofeguem el creixement". Va matisar, però, que no estava fent "una crida a abaixar la guàrdia" en la lluita per la contenció del dèficit.

El discurs d'ortodòxia socialdemòcrata, que contraposava amb claredat esquerra i dreta, només tenia un objectiu: mobilitzar al màxim un partit amb poca confiança en la victòria electoral. Abans de la clausura, al hall del Palau de Congressos, els militants provaven d'animar-se mútuament i esperaven amb delit la intervenció del líder socialista, esperant alguna consigna que els esperonés. L'enquesta del diari El Mundo eixamplava ahir la diferència del PP fins als 15,6 punts.

"Jo no em deixaré guanyar"

El candidat, poc amant dels discursos abrandats, va provar de sacsejar emocionalment la militància al final del discurs. Després de reconèixer que les coses no seran fàcils per al PSOE, els va demanar que afrontessin "la batalla" fins a l'últim minut, en unes eleccions que va qualificar de tan "transcendentals" com les del 1977, les primeres generals després del franquisme. Les referències a Felipe González, amic i mentor polític, van ser constants durant tota la seva intervenció. L'expresident espanyol tampoc es va voler perdre la clausura d'ahir.

El candidat va admetre que poden "guanyar o perdre" però que en cap cas s'ha de "llançar la tovallola". "Jo no em deixaré guanyar i vosaltres, tampoc!", va exclamar. Per combatre les crítiques del PP, que l'identifica de manera recurrent amb el passat del socialisme espanyol, va avisar: "No busqueu en mi ni resignació, ni nostàlgia, ni melancolia". Segons va dir, té un projecte a llarg termini per gestionar un món que canvia. La seva prioritat, si guanya, és proposar un pacte per l'ocupació, la "gran qüestió nacional". Ara Rubalcaba té només 50 dies per intentar capgirar les enquestes.

stats