PRIMERS MOVIMENTS PER LA PAU
Crònica 12/01/2011

Rubalcaba admet ara els "esforços" d'Otegi per fer canviar ETA

Joan Rusiñol
3 min
ETA, PP

MadridLa pregunta que es fa la gent als bars, als taxis o sopant a casa és si l'últim comunicat d'ETA és o no és important. A mesura que la notícia es va paint amb calma, la percepció és que, si bé no és el pas definitiu, sí que és un esglaó necessari per mantenir l'esperança del final de la violència. Ahir el govern espanyol va desar la contundència de les primeres hores i va diferenciar amb claredat entre el full de ruta de l'esquerra abertzale, liderada per un reforçat Arnaldo Otegi, i el camí que segueix ETA. Un gir lingüístic significatiu que trenca amb el discurs que posa en un mateix sac, sense cap matís, l'estratègia de les dues parts.

L'encarregat de marcar el to i el fons del missatge va ser el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba. En una entrevista a la televisió, va assegurar: "Cal dir-li a Batasuna que ha de millorar, si em permet l'expressió pedagògica". I va afegir: "Jo no nego, perquè seria negar la veritat, que Batasuna no estigui fent esforços, però ha de fer l'esforç màxim que és trencar amb ETA o convèncer-la que deixi les armes del tot". En la mateixa línia, el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, va lamentar que la il·legalitzada Batasuna no faci com Aralar i trenqui amb ETA i, en canvi, opti per "voler arrossegar-la" cap al final. Una inflexió en la posició inicial que té una línia roja infranquejable: la Moncloa manté la negativa a obrir les portes dels ajuntaments a l'esquerra abertzale si no hi ha una condemna contundent de la violència o bé si ETA no abandona les armes de manera definitiva i unilateral.

Ara, a esperar

Fonts socialistes admeten que el comunicat que es va fer públic dilluns deixa poc marge d'actuació al govern espanyol i que durant els propers mesos l'objectiu ha de ser verificar que realment s'aturen els atemptats i l'extorsió a empresaris. Una tasca que correspondrà, avisen, a les forces de seguretat de l'Estat i no pas a cap tipus de mediació internacional. No cal esperar gestos polítics immediats des de Madrid. Només n'hi hauria en cas que ETA faci un nou comunicat que vagi més enllà que el que acaba de fer públic.

Un exemple: fonts consultades per l'ARA descarten que es faci marxa enrere en l'enduriment dels requisits legals per presentar-se a les eleccions municipals que van pactar PP i PSOE. A la capital espanyola es té molt coll avall que "aquest procés, en la seva fase final, serà més llarg i més complex del que molts creien", en paraules de Jáuregui. "Estem més a prop del final? Sí, però falta molt", reitera Rubalcaba. El que tothom comparteix és que la treva dóna més tranquil·litat als que viuen amenaçats a Euskadi.

Mentre que la Moncloa va modular ahir el discurs, no ho va fer el PP, que segueix posant l'accent en dues qüestions que van marcar la batalla política en l'anterior legislatura: un eventual procés de diàleg entre l'executiu de Madrid i ETA i la certesa que l'esquerra abertzale ho tindrà molt difícil per finançar-se amb diners públics perquè no podrà entrar a les institucions. L'exministre de l'Interior Jaime Mayor Oreja està convençut que el missatge de l'organització terrorista "és un pas més en un projecte pactat entre ETA i el govern espanyol". La direcció del partit va esquivar aquesta afirmació, va dir que no tenia elements per valorar-ho, però va reiterar que estaria atent per garantir que la il·legalitzada Batasuna no aniria a les urnes al maig. Zapatero no sembla disposat a fer ni una cosa ni l'altra.

stats