ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 15/11/2011

Rubalcaba vol que l'Estat tuteli per llei la despesa autonòmica

El candidat vol una reforma "urgent" del sistema de finançament per obligar les autonomies a gastar un 5% més del que destinen en l'actualitat en despesa social. Del pacte fiscal no en vol parlar fins al 2013.

Miquel Codolar
2 min
Rubalcaba vol que l'Estat tuteli per llei la despesa autonòmica

Madrid.El model de finançament autonòmic pactat el 2009 per la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, i el conseller d'Economia del tripartit, Antoni Castells, es modificarà abans d'acabar els cinc anys de vigència si el pròxim president de l'Estat és Alfredo Pérez Rubalcaba. Amb aquest procediment el candidat socialista vol impedir que les autonomies puguin fer "retallades" de la despesa social per destinar els diners a altres conceptes.

Actualment les comunitats destinen al voltant d'un 75% de les transferències que reben de l'administració central a la sanitat, l'educació i la protecció social, però a la pràctica podrien gastar-se'ls amb el que volguessin. Això és l'autonomia financera. Rubalcaba va demanar que les comunitats inverteixin un 5% més d'aquests diners que els arriben de Madrid a la despesa social, fins al 80%. Però no vol que aquesta petició es quedi en una recomanació, i per això va proposar fixar-la per llei, de manera que les autonomies no es puguin gastar els diners en res més.

La modificació normativa no suposaria cap despesa extra per a l'administració central espanyola, que seguiria transferint els mateixos diners, i, en canvi, forçaria les autonomies a incrementar en 4.500 milions els fins socials. La revisió del sistema de finançament s'hauria de fer "urgentment", va indicar Rubalcaba, que considera que és l'única manera de "garantir els serveis socials". Les presses expressades pel candidat socialista podrien fer pensar que està obert a negociar la inclusió d'altres qüestions com el pacte fiscal proposat pel govern d'Artur Mas. Però no és així. La modificació de la norma seria "parcial i no de fons", va assegurar Rubalcaba. Amb aquestes paraules confirmava la seva voluntat de no posicionar-se sobre aquesta demanda fins que no toqui revisar-la, i això és el 2013.

Defensa la feina de Zapatero

Aquest anunci el va fer en el primer acte del dia, la compareixença que va oferir després de la trobada amb el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, amb qui va compartir el diagnòstic de la situació econòmica. Rubalcaba també va defensar algunes de les mesures de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero, sense anomenar-lo, que "han permès que Espanya estigui fora del focus de la tensió financera". En aquest sentit va celebrar les "mesures del 2010", que van ser la congelació de les pensions i la rebaixa del sou dels funcionaris perquè sense aquelles mesures "segurament" ara la situació seria "molt pitjor".

Després d'aquest acte Rubalcaba va passar la resta del dia a Galícia, on va iniciar el que anomena mítings en ruta o micromítings. Va advertir que la dreta pretén convèncer que el PSOE i el PP són el mateix, però va assegurar: "No som el mateix, ni en el fons ni en la forma, ni per sobre ni per sota". Va criticar Mariano Rajoy perquè "un candidat ha de ser més que un lector a qui li escriuen el que ha de dir, ha de tenir idees pròpies, capacitat de decisió, compromís". Va advertir: "Només fent ajustaments no arribem" a les exigències d'Europa, i per això va dir que cal demanar diners al Banc Europeu d'Inversions. "Jo ho he fet i sostinc que Rajoy no ho farà", va reblar.

stats