Crònica 28/09/2011

Rubalcaba promet ara millorar les pensions i Rajoy fuig d'estudi

Miquel Codolar
2 min
Rubalcaba va dir que no vol parlar del pacte fiscal fins d'aquí dos anys.

Madrid.El candidat socialista va desencallar ahir el debat sobre les pensions. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, havia preguntat el cap de setmana als candidats què faran amb les pensions i el sou dels funcionaris. El primer a fer un pas endavant va ser Alfredo Pérez Rubalcaba, que no vol congelar ni les pensions ni el sou dels funcionaris, sinó que els millorarà. Va reconèixer, però, que no pot prometre grans increments.

La portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, va respondre que el "problema" del candidat del PSOE és que té "més passat que futur" perquè no es tracta de no congelar les pensions en el futur, "és que ja ho ha fet", va dir recordant que va ser una mesura de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero amb Rubalcaba de vicepresident.

Més enllà de criticar Rubalcaba, el candidat del PP, Mariano Rajoy, no es va voler posicionar sobre res. A totes les preguntes va respondre demanant als periodistes que esperin l'aparició del programa electoral, que encara no ha fet públic. No va dir res sobre la voluntat del partit de tornar a la llei de l'avortament del 1985 que va anunciar Ana Pastor, ni la de no suprimir l'impost del patrimoni, que tant durament van criticar, i que va revelar Cristóbal Montoro. El que sí que va dir Rajoy és que va votar en contra de la congelació de les pensions al Congrés i que la mesura va suposar un estalvi de 1.500 milions.

Una campanya sense pacte fiscal

El candidat del PP va explicar que prendrà les decisions sobre les retallades en funció de la situació econòmica del moment. La poca concreció en algunes polítiques és d'on el PSOE vol treure petroli. Rubalcaba va acusar el PP de voler acabar amb l'estat del benestar estenent les seves polítiques autonòmiques "amb aquesta manera descarada de fer de la dreta", va reblar. Va acusar el PP de no mullar-se en diversos aspectes, però va dir que fins d'aquí dos anys no vol debatre la proposta del pacte fiscal de CiU.

stats