Crònica 09/07/2011

Rubalcaba plega per córrer sol

Joan Rusiñol
3 min
Adéu, un altre cop Rubalcaba es va acomiadar ahir a la sala del portaveu, la mateixa que va abandonar l'any 1996, quan el PSOE va perdre les eleccions.

MadridAvui dirà el "sí, vull" al seu partit i això no és compatible amb ser l'home orquestra d'un govern amb greus problemes de popularitat ciutadana. L'encara vicepresident primer de l'executiu espanyol, transformat ara en la marca electoral Rubalcaba, ha deixat anar llast i ahir va anunciar que abandona de manera "immediata" les tres feines que compaginava al gabinet de José Luis Rodríguez Zapatero.

Necessita espai per definir un projecte que sembli autònom, allunyat tant com pugui d'un president amortitzat i que sigui capaç d'aportar un bri d'il·lusió a la crisi d'identitat que pateix la socialdemocràcia a tot Europa. Provarà de trobar la #formulaRubalcaba, el hastag que els socialistes espanyols han començat a popularitzar (ahir era TT), amb falta d'ortografia inclosa.

Maniàtic "dels temps i les formes", va explicar que "el moment just per dir adéu" era ahir (tal com ja va anunciar divendres passat l'ARA), a poques hores de pronunciar el discurs més important de la seva carrera política.

El calendari l'havia decidit i comunicat a Zapatero el 30 de maig, dos dies després de ser escollit al comitè federal del PSOE. D'aquesta manera va quedar clar que, des de fa temps, qui pren les decisions ja no és el cap de l'executiu i secretari general de la formació sinó el nou líder i el seu equip, membres de la vella guàrdia socialista que han recuperat el poder. El seu objectiu, si aconsegueixen salvar els mobles als comicis generals, és controlar també el partit que van perdre a mans de Zapatero l'any 2000. Ara vénen uns mesos de bicefàlia entre el president i el candidat que serà més relaxada després del gest d'ahir.

Mans lliures

Sense que ningú l'hi preguntés, en el torn d'explicació dels acords del consell de ministres, Rubalcaba va anunciar que marxava, no pas perquè la llei li ho obligués, sinó perquè la nova tasca no li permet "dedicar l'esforç que el govern exigeix, que és tot". Seguint només la "pauta" de la seva "consciència" ha optat per llevar àncores abans que es notessin les "incompatibilitats", que aquesta setmana s'han començat a evidenciar amb el debat sobre la reforma dels impostos que va encetar el ministre de Foment, José Blanco, un home que sempre ha estat al costat de Zapatero però a qui se li atribueix un paper important a l' Operació Alfredo , la maquinària que va posar en marxa una part del partit per desactivar la candidatura de Carme Chacón. Fa uns dies, però, es va saber que Blanco no dirigiria la campanya electoral, un fet que va aixecar moltes especulacions. Rubalcaba va tallar en sec la rumorologia i assegurar que compta amb ell.

La intervenció d'avui servirà justament per conèixer dues grans incògnites: el grau de llunyania amb el zapaterisme en el seu "projecte de país", en paraules del president espanyol, i si hi ha mà estesa per cosir de nou tots els sectors del partit. A l'acte, que es farà al Palau de Congressos de Madrid, hi assistirà una delegació del PSC, amb el primer secretari, José Montilla, al capdavant. També hi serà Chacón. I si al seu dia Zapatero va fitxar l'alcalde Celestino Corbacho, ara Rubalcaba ha encarregat al de Lleida, Àngel Ros, les propostes d'immigració per al programa electoral del PSOE.

A les últimes hores l'equip de campanya ho ha controlat tot, fins al detall més petit, amb una atenció especial a les noves tecnologies de la comunicació: el compte de Twitter @conRubalcaba va aconseguir 3.000 seguidors en només tres hores. El que va ser ministre per primer cop ara fa 19 anys s'hi haurà d'adaptar.

Nous ministres

Mentre l'exvelocista corre ja en solitari la cursa preelectoral al costat de Mariano Rajoy, Zapatero acaba de tancar el nou executiu. Els canvis seran mínims. Fonts consultades asseguren que "el més senzill" és limitar-se a encarregar al ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, la tasca de portaveu i situar el secretari d'Estat d'Interior, Antonio Camacho, al capdavant del ministeri, en uns mesos cabdals pel final d'ETA. Les vicepresidències es reduirien a Elena Salgado i Manuel Chaves. Tot apunta que el president espanyol anunciarà els canvis dilluns al matí.

Aquest executiu, per Rubalcaba, arribarà fins al mes de març perquè no preveu un avançament electoral. De moment.

stats