REFORMES
Crònica 22/01/2011

Rubalcaba posa en marxa la bancarització de les caixes

Les caixes apunten que amb la reforma que van patir l'any passat ja n'hi ha prou i no en volen una de més dura, però el govern espanyol i el Banc d'Espanya consideren que cal captar més diners com sigui.

Miquel Codolar
2 min
Rubalcaba posa en marxa  la bancarització de les caixes

MadridEl govern espanyol està ultimant un pla per accelerar la reestructuració de les caixes d'estalvis que presentarà "aviat", segons va explicar ahir el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba. La reforma s'impulsarà "acceleradament" després de les reunions que manté el ministeri d'Economia, la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) i el Banc d'Espanya.

L'objectiu és reforçar la solvència de les caixes mitjançant la captació de capital i donar més credibilitat dotant-lo de més transparència, va dir Rubalcaba. El motiu d'aquesta pressa és que cal combatre "els dubtes que existeixen i que no podem negar" després que hagin "canviat algunes circumstàncies macroeconòmiques".

El Fons de Reestructuració Ordenada de la Bancària (FROB) va incorporar abans-d'ahir una presentació per a inversors internacionals a la seva web, on indica que tot i uns resultats "positius" de la reestructuració cal fer "nous esforços" per concloure el procés. Entre aquests esforços hi ha modificar la regulació de les caixes d'estalvis perquè puguin accedir als mercats de capitals mitjançant l'eliminació d'obstacles de la regulació de manera que "s'encoratgi i es faciliti" l'entrada d'inversors privats.

Segons aquest document les noves mesures podrien incloure "incentius" per a les caixes que impulsin una separació efectiva entre les empreses financeres i les activitats socials de les caixes d'estalvis. També hi haurà noves mesures per enfortir la solvència i els requeriments de capital, i així preparar les entitats per als propers tests d'estrés i les noves exigències internacionals. El nou capital hauria de procedir d'inversors privats, segons exposa el document, però si calgués, el FROB podria oferir suport per ajudar les entitats a captar fons privats o, fins i tot, comprar participacions directes com un recurs temporal.

La setmana vinent serà clau perquè la majoria de les caixes, seguint les recomanacions del Banc d'Espanya i del govern, presentaran la informació detallada del grau d'exposició dels seus comptes al sector immobiliari.

stats