Crònica 09/04/2011

Rubalcaba diu que Espanya es un "dic infranquejable"

Miquel Codolar
2 min
Pedro Solbes creu que s'hauran de fer més esforços per superar la crisi.

Madrid.El portaveu del govern central, Alfredo Pérez Rubalcaba, tenia clar ahir quin titular havia de donar. Ho va dir a poc a poc, com si fos un dictat, a la roda de premsa posterior al consell de ministres, i després ho va repetir, per si no s'havia entès. "Hem passat de ser una fitxa més del dominó a ser un dic infranquejable que dóna solidesa a la zona euro". Aquestes van ser les seves paraules, amb la voluntat de seguir allunyant el fantasma del rescat.

Passar full, això és el que vol el govern espanyol. Però Rubalcaba no va poder negar que fins d'aquí sis mesos no es podrà descartar absolutament un hipotètic rescat a l'Estat. L'exministre d'Economia i Hisenda i president del consell del think tank europeu Fride, Pedro Solbes, va ser més mesurat. Va advertir que encara s'hauran de fer "esforços" per remuntar la crisi i acabar de definir les reformes en curs. Tot i això, va repetir el que havia dit la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, afirmant que el rescat de Portugal serà l'últim.

Per la seva banda, el president del sector financer de PricewaterhouseCoopers, Luis de Guindos, tampoc no es va mostrar tan optimista com Rubalcaba. Va manifestar que "si Espanya no creix, les possibilitats de les polítiques de reducció del dèficit seran molt limitades". També ha afegit, però, que la situació de l'economia espanyola "no és comparable" amb la de Grècia o Portugal. És un missatge similar al del governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que aquesta setmana demanava al govern espanyol mantenir, sense cap pausa i amb tota la seva força, l'impuls reformista per no caure.

Altres veus del sector econòmic es van mostrar confiades que no hi haurà contagi. Tant el president del Banc Popular, Ángel Ron, com el president del Consell Superior de Cambres de Comerç, Javier Gómez-Navarro, va afirmar que "l'economia espanyola, no té res a veure amb la portuguesa".

Mentrestant, i sense fer soroll, el govern espanyol segueix venent mica en mica tot el que pot. Els ministres van autoritzar a la SEPI la venda del 10% de Red Eléctrica Española (REE), el 8,65 % d'Ebro Foods i el 2,71 % d' IAG, la societat de la fusió d'Iberia i British Airways.

stats