ELECCIONS ANDALUSES
Crònica 05/03/2012

Rubalcaba diu que la revifada socialista comença a Andalusia

Alfredo Pérez Rubalcaba s'hi juga molt a les eleccions andaluses. De fet, considera que una victòria del PSOE servirà per marcar el rumb a la socialdemocràcia europea. La campanya comença divendres.

J.r.
2 min
Rubalcaba diu que la revifada socialista comença a Andalusia

MADRIDEls socialistes no ho tenen gens fàcil als comicis autonòmics que es faran el diumenge 25. Les enquestes pronostiquen una majoria absoluta del PP en una comunitat que no ha conegut l'alternança política. La derrota tindria conseqüències més enllà de les fronteres andaluses: seria una patacada política molt severa pel secretari general Alfredo Pérez Rubalcaba, que veuria com s'esfuma l'històric bastió del socialisme espanyol. Per això, ahir, en un míting a Atarfe, a Granada, va fer una crida a la militància per aconseguir que Andalusia segueixi fent el seu propi "camí".

Marcar el camí a Europa

Rubalcaba es va desfer en elogis cap al candidat socialista i president del PSOE, José Antonio Griñán, que va ser un dels grans avaladors de la candidatura de Carme Chacón a la secretaria general de la formació. Ara hauran d'apartar les diferències i remar conjuntament per frenar el popular Javier Arenas.

"Vuit milions d'andalusos podreu ensenyar el camí a la socialdemocràcia europea. Després de vosaltres vindrà Hollande", va sentenciar Rubalcaba, apel·lant al líder dels socialistes francesos. L'esquerra majoritària espanyola està convençuda que els resultats del dia 25 seran la prova del cotó per mesurar la capacitat de resistència i de mobilització dels progressistes a l'hora de plantar cara als governs conservadors que lideren Europa.

Per això, Rubalcaba va passar de puntetes sobre les especificitats de la política andalusa -com el cas dels ERO fraudulents- i va presentar la campanya que comença la nit de dijous a divendres com una batalla entre dos models de societat. "Què hi deu haver als pressupostos que els amaguen tant?", va dir. Pel PSOE, a Rajoy l'estratègia d'endarrerir les retallades fins després dels comicis "no li servirà per guanyar" perquè els ciutadans han tingut temps de veure com governaven a llocs com Castella-la Manxa. Va dir que María Dolores de Cospedal ha retallat la "prova del taló" que es fa als nens quan neixen i ara només es podran detectar tres malalties. Segons va afirmar, a Andalusia aquest percentatge s'eleva a 30, un fet que, per ell, demostra que Andalusia "s'estima deu vegades més els nens".

Pel socialista, als populars se'ls veu ara el llautó després de "tornar al govern el 2012 com en van marxar el 2004: mentint".

Rajoy vol alternança

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, espera guanyar per treure's de sobre l'espina que des de fa anys té clavada la dreta espanyola. Ara ho veuen a tocar. "Què pot oferir qui ha governat tota la vida i ens ha portat fins aquí?", es va preguntar en un acte del PP a Andújar, a Jaén. Andalusia és la comunitat autònoma amb més taxa d'atur, per sobre del 30%, i aquesta és la gran feblesa electoral del PSOE andalús, que avui aprova el programa electoral centrat, precisament, en un pla per combatre la manca de feina entre els joves.

L'altre punt feble és la corrupció. Javier Arenas es va comprometre a "recuperar tot el que s'ha robat en els ERO" i destinar-ho a famílies sense recursos.

stats