EL FUTUR DEL PSOE
Crònica 14/04/2011

Rubalcaba va de seductor amb els catalans

Pere Martí
3 min
El vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va desplegar les seves dots de seducció política durant una conferència a Barcelona

És difícil trobar un socialista espanyol que estimi tant els catalans, que comprengui tant bé els problemes de Catalunya, que sigui tan autocrític amb els errors del govern de Zapatero i que estigui disposat a dialogar sobre tot el que calgui. Aquest no és cap altre que el químic en excedència Alfredo Pérez Rubalcaba. Ahir va visitar Barcelona i sense parlar en cap moment de les futures primàries del PSOE, va desplegar tots els dots de seducció per posar-se a la butxaca els selectes assistents que l'escoltaven a l'antic hotel Ritz, entre els quals no hi faltava la plana major del PSC, que va assistir en ple a la seva conferència. Només va fallar José Montilla.

El vicepresident espanyol va deixar gairebé sense discurs la seva hipotètica rival a les primàries, Carme Chacón. De fet, va anar més enllà que la ministra de Defensa quan va desmentir Zapatero i va admetre que les consultes sobiranistes tenen efectes sobre la societat catalana. El gat vell Rubalcaba, que ha sobreviscut a quatre governs socialistes diferents, va respondre que "res deixa de ser important" quan se li va preguntar pel 10-A i va afegir que tenen "un efecte limitat però algun efecte tenen, sens dubte".

L'única cosa en què no va cedir per regalar les orelles dels assistents és en la seva condició de seguidor incondicional del Reial Madrid, però fins i tot en això es va fer perdonar quan va admetre que cada vegada que ha vingut a Catalunya, en el següent Madrid-Barça, la victòria ha estat sempre per als culers. Aquesta estadística va agradar a l'audiència, si tenim en compte que dissabte el Barça juga al Bernabéu contra el Madrid.

L'amic de Rubalcaba

El millor amic polític de Rubalcaba a Barcelona, José Zaragoza, va arribar una mica tard al dinar , però ja coneixia el discurs, perquè el vicepresident l'hi havia comentat el dia abans via telefònica. I el consell que li va donar el secretari d'organització del PSC va ser que es mostrés dialogant amb Catalunya i crític amb el PP. Rubalcaba va complir les dues coses. En la polèmica més candent que enfronta els governs espanyol i català aquests dies, la reducció del dèficit, va assegurar que com que els dos executius comparteixen l'objectiu de reduir-lo "seurem i arreglarem els números quan toqui", és a dir, després de les eleccions. Ni piu de la petició del secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, demanant que la retallada ha de ser el doble de la prevista per la Generalitat. Però quan se li va preguntar pel pacte fiscal, aleshores va esquivar l'escomesa recorrent al manual anti-PP, criticant que Mariano Rajoy digués que estava disposat a negociar-lo durant la seva recent visita a Barcelona. "En el teu camí cap al nou Majèstic, quantes coses ets capaç de dir", va retreure al líder del PP, després de recordar que és qui va recòrrer l'Estatut al Tribunal Constitucional. Per Rubalcaba, l'actitud del PP envers Catalunya és "obscena", perquè el que diu aquí no ho diu a Extremadura.

En contraposició, va explicar que el govern Zapatero va fer tot el possible per donar a Catalunya un bon Estatut però, fent autocrítica, va admentre: "Alguna cosa vam fer malament". Com que manté bones antenes a Catalunya, ell ja havia notat "un cert malestar" a la societat catalana i quan van sortir l'editorial conjunt de tots els diaris catalans va recomanar als seus companys de Madrid que en fessin una lectura atenta: "Són els nostres i no podem tancar els ulls". Amb tot, també va recordar que durant tota l'etapa de negociació de l'Estatut es va disparar la catalanofòbia a Espanya, atiada pel PP, que deia "coses tremendes contra Catalunya" .

Rebuig a l'equidistància

Tanta autocrítica ja era massa i Rubalcaba va recordar que a Catalunya també es va fer alguna cosa malament durant el procés de l'Estatut, però no va dir quina. També va expressar el seu disgust, en aquest cas dirigit a CiU, per situar-se en una posició equidistant entre el PSOE i el PP. "Em molesta quan es busca l'equidistància, perquè no és justa", ja que segons ell socialistes i populars no representen el mateix projecte d'Espanya.

La moderació de la conferència de Tribuna Barcelona va anar a càrrec de Miquel Roca, que hàbilment va amagar les preguntes sobre terrorisme, que haurien convertit la tertúlia en una avorrida roda de premsa del ministre de l'Interior i hauria fet aflorar la cara més hieràtica d'aquest exalumne del Colegio del Pilar de Madrid, que compta amb altres exalumnes ilustres com José María Aznar. Rubalcaba és un enamorat de Barcelona perquè està plena de "catalanistes no obsessionats amb el seu catalanisme". Aquest estil amical ja el va practicar Zapatero en el seu dia, però Rubalcaba va demostrar ser més llest, perquè va marxar de Barcelona sense prometre res.

stats