LA PRECAMPANYA SOCIALISTA
Crònica 19/09/2011

Rubalcaba s'encomana al PSC per evitar la derrota el 20-N

A les últimes eleccions espanyoles, els 25 diputats del PSC van donar la victòria al PSOE i van impedir que el PP conquerís la Moncloa. Rubalcaba va demanar ahir als catalans que ho tornin a impedir.

Pere Martí
2 min
Rubalcaba s'encomana al PSC per evitar la derrota el 20-N

GAVÀ."Sense Catalunya, no arribem". Alfredo Pérez Rubalcaba va acabar amb aquesta frase ahir la seva intervenció a la Festa de la Rosa i, a continuació, va esclatar un xàfec que va obligar els milers d'assistents a refugiar-se de la pluja. Eren més de 20.000, segons el PSC.

El candidat socialista va aprofitar l'acte per demanar a l'electorat català -i al socialista en particular- que vagi a votar massivament el 20-N, perquè els vots al PSC són imprescindibles per aturar el PP. Rubalcaba va admetre que hi pot haver una certa "desafecció" de Catalunya envers Espanya perquè s'ha sentit maltractada per la sentència contra l'Estatut o, últimament, amb l'atac a la immersió. Però va prometre corregir aquesta situació, que va atribuir exclusivament al PP i al seu entorn mediàtic.

Només començar el seu discurs, va buscar la complicitat amb els catalans fent una clara defensa del model lingüístic i va mostrar "enveja" pel fet de ser bilingües. "Cuideu el català i el model educatiu", va dir, "perquè és una riquesa per a Catalunya i per a Espanya". Tot i admetre que no parla català en la intimitat, ironitzant amb Aznar, va explicar que s'ha passat "tota la vida" defensant el català en públic i en privat. Tot el seu discurs va estar dedicat a demostrar que el PSOE i el PP no són el mateix respecte a Catalunya, com defensen els dirigents de CiU. Rubalcaba va atacar especialment Rajoy, que la setmana passada va estar a Barcelona per recollir també suports de la societat catalana. "No es pot venir a Catalunya com si no s'hagués trencat mai un plat", va dir el candidat, referint-se al líder del PP, al qual va recordar el recurs contra l'Estatut o contra la immersió. "Qui ha fet de piròman a Espanya no pot venir a presentar-se a Catalunya com a bomber", va insistir, després de prometre que si guanya "respectarà" els catalans.

Mentre passaven sorollosament els avions per damunt de la pineda de Gavà, a raó d'un cada tres minuts, Rubalcaba va deixar els atacs a CiU per als seus predecessors, Carme Chacón i José Montilla, que li van prometre que el PSC deixarà la pell en aquestes eleccions per portar-lo a la Moncloa. La candidata del PSC va sostenir que l'única diferència entre els nacionalistes i el PP és la llengua, però pacten igualment perquè "Castelldefels, Badalona i Majestic i poder es diuen igual en castellà que en català". Amb la resta de temes, sobretot les retallades, estan d'acord. Fins i tot va dir que CiU s'ha convertit en la "sucursal" del PP a Catalunya. Montilla tampoc es va quedar curt i va criticar l'estil "prepotent, arrogant i perdonavides" que gasta CiU. També va acusar Duran d'estar al servei dels lobis i de les grans empreses i no de la gent de Catalunya. Amb tot, va allargar la mà per pactar els grans temes de país, tot i que va advertir: "No donarem xecs en blanc".

stats