Crònica 19/11/2011

Rubalcaba tanca la campanya més a contracorrent

La pitjor campanya de la història del PSOE. La de les eleccions de diumenge ha estat la cursa electoral més difícil i el seu candidat, Alfredo Pérez Rubalcaba, ho ha afrontat anant contra el nucli dur.

Ferran Casas
2 min
Ahir en el míting de Cadis el candidat del PSOE va afirmar sobre diumenge que "no hi ha res escrit".

MADRIDJa està. La campanya més a contracorrent de la història moderna del PSOE ja s'ha acabat. Alfredo Pérez Rubalcaba va posar fi ahir a una cursa maratoniana, en què s'ha fet un fart de fer quilòmetres i actes però en la qual ha estat incapaç en tot moment de posar en problemes el seu oponent, Mariano Rajoy. Ha passat de buscar el centre a refugiar-se en el vot d'esquerres.

Rubalcaba no ha estat, però, capaç de capgirar la tendència que han marcat, tossudament, els sondejos des del primer dia i ahir mateix va cridar de nou a la mobilització de l'esquerra perquè a les urnes "hi van vots i no enquestes". En els actes a Cadis (circumscripció per la qual ha estat diputat i que el partit pot perdre) i Fuenlabrada, al cinturó de Madrid, el candidat va seguir apel·lant als progressistes per demanar-los "força" i parar els peus a un PP predestinat al "poder absolut".

Ho va fer intentant desactivar el vot a opcions minoritàries dins de l'esquerra, com IU, Equo i els nacionalistes, perquè la voluntat de desactivar el bipartidisme "beneficia el monopartidisme i fragmentar és debilitar". També va posar damunt la taula la seva alternativa a la dreta per fer front a la crisi. Una alternativa que no és la que, en els últims dos anys almenys, ha aplicat Zapatero, que ahir va tancar la campanya a Lleó i a qui Rubalcaba va tornar a obviar deliberadament en els seus discursos.

"Si un dia sóc president"

El candidat va insistir que "es pot ser auster sense tancar quiròfans" i que pot "donar seguretat", que el seu govern "pagarà l'atur" malgrat que Espanya estigui immersa en una "crisi europea i global molt dura" que obliga a "fer coses difícils". Una vegada i una altra repetia, amb més desig que convicció, allò de: "Si un dia sóc president del govern". No ser-ho ara no vol dir que no aspiri a liderar el PSOE i ser cap de l'oposició si fa un resultat digne diumenge. Serà, però, la lluita de dilluns.

Rubalcaba va rebre ahir el suport explícit del vicepresident del govern, Manuel Chaves, cap de llista per Cadis. A diferència del president de la Junta, José Antonio Griñán, Chaves no li regateja el suport. Tampoc ho fa Felipe González, que l'ha acompanyat als principals mítings i a qui va evocar com el seu "teloner". "Qui m'havia de dir que em faria de teloner", es preguntava. I qui li havia de dir també que tindria una campanya tan dura.

stats