EL FUTUR DEL SOCIALISME
Crònica 08/07/2011

Rubalcaba ultima la sortida del govern

Joan Rusiñol
2 min
La nova imatge del candidat es podrà veure en un microsite que aquest cap de setmana substituirà la web del PSOE. Aposta pel seu segon cognom i deixa de banda la denominació Alfredo P. que va provar de llençar dies enrere.

MadridLa sortida de l'executiu espanyol del seu home fort i candidat del PSOE a les generals pot ser qüestió d'hores. Ho afirmen tant des de l'entorn polític d'Alfredo P. Rubalcaba com fonts properes a la Moncloa. La bicefàlia entre Zapatero i Rubalcaba ha començat a crear friccions i els xocs, inevitables, ja no es poden amagar en públic. El president del govern està decidit a immolar-se fins al final amb les reformes, sempre pendent dels mercats i de Brussel·les, i el cap de cartell socialista ha començat un gir cap a l'esquerra per retrobar-se amb els seus votants tradicionals, desencantats. Si fins ara els episodis de tensió es coneixen perquè des del consell de ministres es filtraven a la premsa, ara les discrepàncies són evidents: la Moncloa i el PSOE no tenen, si més no formalment, la mateixa visió de les reformes fiscals i de l'exigència a la banca.

Com ja va avançar l'ARA avui fa una setmana, el calendari de Zapatero i Rubalcaba passa per fer la remodelació de govern al voltant del 9 de juliol, demà, quan l'encara vicepresident primer serà proclamat oficialment pels seus companys. En les últimes hores els esdeveniments s'han precipitat. Zapatero ja s'ha reunit amb el rei Joan Carles i ahir el monarca va entrevistar-se amb el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, un home molt proper al candidat i que, segons totes les travesses, pot convertir-se en la nova cara visible de l'executiu.

Per Interior hi ha dos noms damunt la taula: el del portaveu parlamentari, José Antonio Alonso, amic personal de Zapatero, i el del número 2 del ministeri, Antonio Camacho, fidel a Rubalcaba. L'abast de la crisi de govern que faci Zapatero pot donar pistes de la seva determinació a acabar la legislatura: si aprofita la sortida del vicepresident per retocar moltes peces, l'horitzó electoral se situa clarament al març.

Els impostos, pel partit

El PSOE no es cansa de dir en privat que la cohabitació entre els dos polítics no té res a veure amb el difícil tàndem Almunia-Borrell. Ahir, però, Zapatero es va distanciar del discurs contundent que han adoptat Rubalcaba i altres ministres, com el de Foment, José Blanco, els últims dies, partidaris de més impostos per finançar les infraestructures.

"El govern no té cap previsió de modificació impositiva en aquest període", va sentenciar durant una compareixença a la Moncloa amb el president d'Haití. Va deixar clar que hi ha "dos plans": l'executiu i el partit, que "sens dubte" debatrà aquesta qüestió a la conferència política que farà a principis d'octubre. Una posició que l'enquadra al sector més liberal del govern, al costat d'Elena Salgado i Miguel Sebastián. Sobre la banca, el cap de l'executiu va recordar que és el Banc d'Espanya qui s'encarrega de "la política prudencial de les retribucions", una estirada d'orelles al ministre de Treball, Valeriano Gómez, rubalcabista, que vol un impost per als grans sous de la banca. Les costures de la bicefàlia comencen a tibar i uns i altres volen acabar-la ben aviat.

stats