Publicitat
Publicitat

ELECCIONS ESPANYOLES

Passarien a ser consells d'alcaldes, perdrien competències i no tindrien càrrecs de confiança

Rubalcaba vol despolititzar les diputacions

El candidat socialista va proposar suprimir els sous dels 1.037 polítics de les 38 diputacions i substituir-les per consells d'alcaldes, cosa que juntament amb altres mesures permetria estalviar mil milions.

Fins ara Rubalcaba havia fet propostes generals: que vol recuperar l'impost al patrimoni, obligar els bancs a invertir els diners a crear llocs de treball, impulsar una reforma electoral o establir un examen estatal per als professors semblant al MIR dels metges. Però més enllà del titular, n'havia donat pocs detalls. Ahir va canviar el to. Va donar més detalls, i sobretot xifres, de la que ja és la proposta estrella de la campanya del PSOE.

Qui farà la feina dels més de mil diputats?
Els consells d'alcaldes lideraran i gestionaran les diputacions

L'objectiu del candidat socialista és que consells d'alcaldes, sense cobrar més, liderin i gestionin les diputacions. Un d'ells, escollit per la resta, representaria els interessos de la província. Per despolititzar aquestes institucions i convertir-les en organismes de gestió se suprimirien els sous dels 1.037 diputats, així com els assessors i el personal de confiança. Els funcionaris no perdrien el lloc de treball.

Suprimint mil sous s'estalviaran mil milions?
Es retallaran altres coses i tindran menys competències

També se suprimiria el protocol, els cotxes, la publicitat, els congressos, els treballs tècnics, l'assistència a les fires, la roba, les dietes i la seguretat. Els serveis i gestions relacionats amb l'educació, els serveis socials, la cultura, el medi ambient, l'ocupació i la tecnologia els assumirien les autonomies, mentre que els que tenen a veure amb els residus anirien als ajuntaments. D'aquesta manera l'estalvi seria de 1.000 milions, el 20% de la despesa total.

Caldrà fer una reforma constitucional?
Rubalcaba va assegurar que només es tocaran dues lleis

Rubalcaba va afirmar que no s'hauria de fer cap reforma constitucional perquè es basaria en una "organització diferent" de la província que es podria fer redefinint la llei de bases de règim local i modificant la llei d'hisendes locals.

El PSOE ha canviat el seu plantejament?
El candidat va reconèixer "un canvi" perquè "les coses canvien"

En preguntar-li per què el PSOE ha fet "un canvi tan radical", Rubalcaba va descartar que fos radical però va reconèixer que es tractava d'un "canvi" perquè quan les coses canvien "les polítiques també han de canviar" i cal "un esforç d'estalvi".

Què en diu el Govern i com ho ha criticat el PP?
El Govern és escèptic i el PP diu que la proposta arriba tard

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va restar credibilitat a la iniciativa perquè va dir que en una conversa amb el vicepresident Manuel Chaves, aquest li va assegurar que les diputacions no es tocarien. Per la seva banda, la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, va acusar Rubalcaba d'haver gastat 13.000 milions en un Pla E que va tenir "poca incidència" i preocupar-se tard per l'estalvi de les institucions. El PP encara no ha formulat la seva proposta.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT