NOU MODEL DE SALUT
Crònica 29/07/2011

Ruiz manté el tancament dels 28 CAP

Més conciliador però amb el mateix discurs de sempre: les retallades són necessàries. El conseller de Salut va justificar ahir al Parlament el tancament dels CAPs a l'estiu i les protestes no el faran variar.

Lara Bonilla
3 min
Ruiz manté el tancament dels 28 CAP

BARCELONA.El conseller de Salut, Boi Ruiz, va trencar ahir el silenci que havia mantingut davant les queixes i mobilitzacions de veïns i alcaldes afectats pel tancament de les urgències nocturnes d'alguns centres d'atenció primària (CAP). Uns canvis que han agafat per sorpresa la majoria d'usuaris. Ruiz va aprofitar la seva compareixença davant la comissió de salut del Parlament per justificar el tancament i la reducció horària que els CAP ja han començat a aplicar aquest mes. Alguns canvis són temporals -a causa del nou horari d'estiu 28 centres d'atenció primària tancaran durant l'agost- però altres formen part del nou pla d'ordenació de l'atenció urgent. I aquests han vingut per quedar-se: 56 CAP tancaran les urgències de nit, 22 anul·len el servei i 32 oferiran la figura del metge d'urgències a domicili.

El conseller de Salut va defensar la necessitat d'aquestes mesures "per mantenir el sistema" i va garantir l'atenció sanitària, ja sigui a través del telèfon Sanitat Respon, amb visites a domicili o en trasllat amb ambulància. "Li tanquem unes hores a la nit el CAP però el ciutadà tindrà un telèfon a on trucar i un metge que li vindrà a casa", va dir. No obstant això, les protestes ciutadanes dels últims dies han permès ajustar alguns horaris però no faran variar el gruix dels plans de la conselleria. "La pressió ciutadana no canvia la realitat. Per molta pressió ciutadana que hi hagi no tindrem consultes de CAP que fan una visita de mitjana a la nit perquè no és sostenible", va dir Ruiz, que va tornar a acusar l'oposició de crear "alarmisme" i atiar les protestes "utilitzant les emocions de manera indiscriminada". "L'alarmisme no neix de les mesures sinó de la interpretació de les conseqüències que algú fa", va assegurar.

Nou model de llistes d'espera

L'oposició en bloc va criticar les retallades i la manca d'informació a l'hora d'aplicar-les. El PSC li va demanar que rectifiqui i que faci marxa enrere a les reformes. Tot i això, Ruiz els va demanar ajuda per aturar les mobilitzacions al carrer: "Si volen ajudar-me en alguna cosa, expliquin les coses com són i de veritat".

I als veïns afectats pel tancament dels CAP -alguns dels quals eren a la sala- els va demanar calma: "Encara tenim molts diners, només ens falten 900 milions d'euros, però amb els que tenim continuarem fent les coses. La gent ha d'estar tranquil·la perquè seguirem oferint un bon servei".

A Boi Ruiz li ha tocat fer una feina poc agraïda però diu que assumeix el cost d'aquestes decisions. "No és agradable venir al Govern a fer el que estic fent però ho faig pel país i perquè crec que és el que convé al sistema", va dir. Una d'aquestes mesures és el nou model de gestió de les llistes d'espera que es posarà en marxa a l'octubre i que es farà en funció de criteris clínics. Es prioritzaran les operacions de les malalties que tenen un impacte en la qualitat de vida del pacient i en les que l'espera suposa un risc de complicació pel pacient.

També s'estan revisant les catorze operacions que tenien garantides un període màxim d'espera de sis mesos. Salut n'incorporarà quatre de noves -cateterisme cardíac, cirurgia cardíaca valvular, cirurgia cardíaca coronària i reparacions en l'hèrnia discal- i en traurà d'altres, com les vasectomies. Boi Ruiz va defensar les seves decisions pel context econòmic actual. De fet, va posar com a exemple altres governs -des del País Basc a Anglaterra- que també estan prenent mesures similars. "No és qüestió de qui governa sinó de preservar un sistema de salut a què no volem renunciar".

El conseller es va mostrar més conciliador que altres vegades -"continuarem parlant i explicant les coses fins a on calgui"- però no va canviar el seu discurs. "Hi ha coses que són difícil d'assumir però cal fer-les", va concloure.

stats