Crònica 17/02/2011

Ryanair tensa la corda amb el Govern pels vols a Girona

I. Pujol / A. Balanzà
2 min

Barcelona.El gegant europeu del baix cost, Ryanair, va tornar a exhibir ahir les seves armes. L'aerolínia irlandesa va anunciar que reduirà gairebé a la meitat la seva capacitat a l'aeroport de Girona a partir de l'estiu a causa de la finalització de les ajudes del Govern, cosa que suposarà la cancel·lació de 18 rutes i comportarà la pèrdua de 1.700 llocs de treball a la zona, segons el vicepresident de Ryanair, Michael Cawley.

La low cost va arribar a un acord amb l'anterior govern tripartit per augmentar les ajudes anuals que rep a Girona dels 7,5 als 11,5 milions d'euros, i el nou executiu d'Artur Mas hauria renunciat a aquest pacte, segons Ryanair.

El secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, va deplorar la decisió de Ryanair en un moment en què la Generalitat encara creu que hi ha marge de negociació sempre que es parteixi de les quantitats pactades abans del nou preacord signat l'octubre del 2010 amb el tripartit. Calvet ha subratllat que l'actual situació econòmica "no fa acceptable" un augment tan fort dels ajuts públics a la companyia, la qual, també, al seu parer, té una manera de fer que el Govern no comparteix. "El seu estil són els ultimàtums", ha apuntat.

No és la primera vegada que Ryanair amenaça amb retirar-se -totalment o parcialment- d'un aeroport per forçar les institucions a augmentar la dotació econòmica. Per exemple, Ryanair va deixar d'operar a València durant dos anys pel desacord sobre les subvencions públiques.

En total Ryanair té acords amb institucions espanyoles per valor de 80 milions d'euros. La companyia, que al setembre va irrompre al Prat i està desplaçant cap allà bona part dels passatgers de Girona i Reus, ja ha superat Iberia com a primera operadora del mercat espanyol. El 2010, el 95% dels passatgers de Girona (4,61 milions de viatgers) van volar amb Ryanair.

El PSC va acusar el Govern de "negligència política" i el va urgir a posar sobre la taula els 11,5 milions pactats. La Diputació de Girona va dir que Ryanair ha finalitzat "unilateralment" les converses.

stats