LA RECLAMACIÓ DEL FONS DE COMPETITIVITAT
Crònica 20/04/2011

SOS del Govern als 25 del PSC a Madrid

El Govern va demanar ahir el suport del PSC per reclamar a Madrid els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat. Però els socialistes catalans del Congrés no estan disposats a trair el PSOE.

Sara González
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, vol negociar amb Madrid amb el suport de totes les forces polítiques catalanes.

BARCELONA.Si els partits catalans remen entre ells a contracorrent, els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat seran el tresor perdut del naufragi. El president de la Generalitat, Artur Mas, com a capità de la tripulació, ho sap prou bé, per això ahir, a través del seu portaveu, Francesc Homs, va fer una crida al PSC perquè li llanci el que ells consideren un salvavides clau: el suport dels seus 25 diputats de Madrid per crear un gran front comú reivindicatiu. La petició no és fàcil de complir. El PSC va respondre que donarien tot el seu suport a Mas en aquest terreny, però de poc pot servir aquesta declaració d'intencions si els socialistes catalans del Congrés es desentenen de la negociació del Govern amb José Luis Rodríguez Zapatero.

Després que el portaveu del PSC, Joaquim Nadal, instés l'executiu a demanar-los ajut si no se'n sortia amb les negociacions amb el PSOE, Homs va reconèixer ahir que la situació està estancada i va demanar el suport dels socialistes. "Senyors del PSC, els demanem ajut. Amb tota la humilitat necessària i tota la modèstia", va dir Homs. El portaveu va demanar a tots els diputats a Madrid que subscrivissin la proposició no de llei presentada per ERC -i avalada ja per ICV-EUiA i CiU- al Congrés per reclamar els milions que Madrid deu a Catalunya. "Si els 25 diputats del PSC signen, la negociació es desbloqueja. Seria un fet històric. I, si votessin, seria més que històric", va dir Homs, que entén que forjar un front comú català seria un acte de força de cara a la negociació al Consell de Política Fiscal i Financera que es convocarà a finals d'abril.

Però el que podria semblar una simple petició d'ajut al principal partit de l'oposició és, en realitat, un desafiament per al PSC, sempre instaurat en la dicotomia de defensar Catalunya sense ferir sensibilitats al PSOE. Ahir va quedar ben palès. La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, va estendre la mà al govern de Mas: "El govern de la Generalitat tindrà el PSC al seu costat en l'exigència del compliment del fons de competitivitat per al que calgui, però que diguin quina és l'estratègia".

Però, mentre que Bonet proposava convocar una trobada formal per traçar un full de ruta conjunt, fonts del PSC de Madrid s'allunyaven d'aquest camí d'entesa i asseguraven que el Govern "ha de fer primer els deures" i esgotar "les vies de contacte intergovernamentals", que vol dir, entre altres coses, demanar que es convoqui la comissió bilateral Estat-Generalitat. De fet, davant la petició formal que ja han rebut d'ERC per donar suport a l'exigència, insisteixen que primer s'explorin totes les vies de diàleg.

Si tot i així no hi hagués acord entre el Govern i Zapatero, aleshores els socialistes catalans de Madrid ja "estudiarien" què fan al Congrés. Malgrat tot, el PSOE dorm ben tranquil i ni li passa pel cap que els seus diputats catalans siguin capaços de votar diferent que ells al Congrés, un fet que eclipsa, una vegada més, les aspiracions que el PSC vol defensar a Madrid.

Una pinya catalana

Davant el complex escenari, el govern de la Generalitat no dóna res per perdut. Tenint en compte que la proposició no de llei no compta amb un suport ampli dels partits catalans, CiU va anunciar ahir que registrarà una interpel·lació per comprovar si tots els diputats catalans i el PP -Mariano Rajoy va defensar des de Catalunya la reclamació del fons- "fan pinya votant a la consegüent moció" el 10 de maig.

Amb qui no està disposat a fer pinya el Govern, tal com van reclamar els populars catalans, és amb la Comunitat de Madrid, que també reclama els diners del fons. "Les realitats de Madrid i Catalunya s'assemblen com un ou a una castanya", va dir Homs, que va recordar que allà governa el PP i que "hi ha un partit socialista que no fa costat al govern de la senyora Aguirre". En tot cas, ICV-EUiA i ERC, sí que se sumaran a la pinya catalana. L'interrogant planejarà en la capacitat del PSC de plantar cara al PSOE per defensar el que pertany a Catalunya.

stats