SISTEMA FINANCER
Crònica 12/10/2011

S&P i Fitch rebaixen la nota de 14 bancs per l'alentiment econòmic

Les agències Standard & Poor's (S&P) i Fitch retallen el ràting de 14 bancs pel pes immobiliari. El sector financer sencer baixa un esglaó i ara és comparable al de Mèxic, Corea o la República Eslovaca.

Toni Garganté
2 min
El conseller en representació de l'obra social de CatalunyaCaixa, Manel Rosell (centre), conversa ahir amb un altre membre del consell de CatalunyaBanc.

Barcelona.Les empreses d'avaluació de riscos segueixen examinant el sistema financer espanyol. Ahir va ser el torn de Standard & Poor's (S&P), que va retallar un esglaó la qualificació de tot el sector bancari, que passa del nivell 3 al 4 (en una escala de 10), comparable al de Mèxic, Corea o la República Eslovaca.

Una vegada més han estat els actius tòxics immobiliaris i l'elevat nivell de morositat el que ha provocat aquesta caiguda. L'agència de ràting va xifrar entre 296.000 i 313.000 milions d'euros el valor dels actius immobiliaris tòxics acumulats pel sistema financer des del començament de la crisi. S&P primer i desprès Fitch, una altra agència de ràting, van retallar la qualificació de 14 bancs, entre els quals destaquen els principals: Santander, BBVA, CaixaBank, Banc Sabadell, Banesto (ahir va presentar uns resultats de 298,4 milions entre gener i setembre, amb una caiguda del 33,8%) Ibercaja, Bankinter i Banco Popular. Fins i tot la patronal de caixes, la Ceca, també va rebre. Bankia i la seva matriu BFA van tenir més sort, ja que S&P només va fixar perspectiva negativa.

S&P també va decidir rebaixar ahir la qualificació del deute de la Generalitat Valenciana en considerar que seguirà registrant desviacions pressupostàries aquest any. En una nota, l'agència també va resoldre reduir el ràting de l'Institut Valencià de Finances. Segons l'informe, la comunitat autònoma ha retardat l'inici de mesures per retallar la despesa.

D'altra banda, el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) ha acceptat les ofertes del Santander, BBVA, Caixabank i el Sabadell per optar a la subhasta de la Caja Mediterráneo (CAM), com ja es donava per fet en el sector, segons informa Efe.

Primer consell de CatalunyaBanc

El banc creat per CatalunyaCaixa, CatalunyaBanc, va celebrar ahir el seu primer consell d'administració, al qual ja van assistir els tres consellers nomenats pel Banc d'Espanya a través del FROB (Juan María Hernández, Orlando García, i José Antonio García). En representació de l'obra social hi són presents Albert Abelló, Josep María Farrés, Josep Molins i Manel Rosell. Com a consellers independents hi figuren l'empresari del metall Joaquim Boixareu, el consultor Luís Conde, els economistes Edward Hugh i José García-Montalvo i l'empresària Helena Guardans.

El fins fa poc director general de CatalunyaCaixa, Adolf Todó, va ser nomenat president executiu de CatalunyaBanc. Jaume Masana ha passat a ser conseller delegat, fet que representa que l'equip directiu de l'entitat es mantindrà. El FROB té ara un període d'entre dos i cinc anys per sortir del capital de l'entitat, de la qual controla el 90%, desprès d'haver aportat 1.718 milions de fons públics.

stats