CRISI DE L'EURO
Crònica 07/12/2011

S&P amenaça d'abaixar la nota al fons de rescat

Nou cop per a l'eurozona. L'agència de qualificació de riscos Standard & Poor's va advertir ahir que podria rebaixar la qualificació a 15 dels 17 socis de l'euro. També la nota del fons de rescat europeu.

Laia Forès
2 min
MÉS DISCIPLINA FISCAL 
 Els líders de la UE es reuneixen demà per debatre la proposta de la cancellera, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy.

BRUSSEL·LESLes agències de qualificació no estan convidades a la cimera que la Unió Europea celebrarà demà i divendres, però no es volen quedar sense dir-hi la seva i posar més llenya al foc. Amb vista a la cita que reunirà els líders a Brussel·les, una de les agències més importants en el món financer, Standard & Poor's (S&P), va llançar ahir duríssimes advertències a 15 dels 17 socis de l'eurozona. S&P va assegurar que podria rebaixar en els pròxims mesos la nota de solvència dels 15 països, inclosos els sis alumnes modèlics de l'eurozona, com França i Alemanya, que tenen la triple A.

Si els països més solvents perden la màxima qualificació, la conseqüència lògica, segons l'agència, seria rebaixar la nota del fons de rescat europeu pel deute a llarg termini, que actualment gaudeix també de la màxima nota de solvència. Si es compleixen les amenaces, seria un cop duríssim per als països de la moneda única. No obstant això, les advertències de S&P s'han d'entendre com una mesura de pressió als líders de l'eurozona perquè acordin iniciatives ambicioses que retornin la confiança als mercats i no tan com una amenaça seriosa.

La presidenta de Standard & Poor's a França, Carol Sirou, va assegurar que als prestadors se'ls està acabant la paciència per la manca de mesures creïbles. "No hem anunciat un canvi de nota, sinó una inquietud sobre el conjunt de la zona, la seva governança i l'absència de solucions permanents", va explicar ahir a la ràdio francesa RTL.

El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker va qualificar les amenaces de S&P "d'exagerades i injustes", mentre que el govern de França les va considerar "inoportunes i excessives". Un altre dels afectats, Alemanya, va intentar ignorar les advertències de l'agència. La cancellera, Angela Merkel, va recordar que l'eurozona ha de continuar el camí de les reformes, hi hagi o no amenaces de rebaixar la nota.

Sí als eurobons

Merkel i el seu homòleg francès, Nicolas Sarkozy, presentaran dijous a la resta de líders la seva proposta per fer un nou Tractat que impulsi la disciplina fiscal dels socis europeus. Tot i això, el president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, també posarà sobre la taula les seves pròpies idees. Van Rompuy, a diferències de Merkel i Sarkozy, deixa la porta oberta a la creació d'un sistema comú de deute, els eurobons. Segons l'esborrany del document, el que proposa està basat en el que van pactar París i Berlín, però també recull algunes de les iniciatives impulsades per la Comissió Europea i que l'eix franco-alemany va ignorar.

El president europeu no vol posar sobre la taula un nou Tractat, sinó que proposa dues vies per impulsar més disciplina sobre la base de l'actual Tractat de Lisboa: una consistiria a modificar un annex i no necessitaria ratificació per part dels Vint-i-set. L'altra via preveu canviar alguns punts del Tractat de Lisboa -per exemple, per introduir les sancions automàtiques- i caldria el vistiplau de tots els socis. Aquesta última opció planteja dubtes perquè el Regne Unit, com fa habitualment, ja ha amenaçat de vetar la modificació del Tractat de Lisboa si no n'obté res a canvi.

stats