DEUTE
Crònica 20/12/2011

S&P deixa València a un pas del bo porqueria

Ara
1 min
Alberto Fabra, president del govern valencià.

BARCELONA.L'agència de qualificació Standard & Poor's va rebaixar ahir la nota del País Valencià en tres graus (ha passat d'A- a BBB-) i la va deixar a només un nivell del considerat bo porqueria.

S&P va justificar la seva decisió per la quantitat de diners que ha de refinançar València el 2012, a la qual cosa s'hi han d'afegir les dificultats que té per cobrir les seves necessitats. De fet, el País Valencià va tancar divendres sense èxit una emissió de deute a particulars.

La conselleria d'Economia valenciana només va poder vendre el 58% dels 1.800 milions d'euros (ampliables a 2.600 milions) que volia col·locar. I això malgrat que oferia una atractiva rendibilitat del 5% per als bons amb venciment a un any i del 5,5% per als bons a dos anys.

"La rebaixa reflecteix la nostra visió que la col·locació en l'última subhasta de bons de la comunitat va ser més difícil del que s'esperava", explica S&P en un comunicat. L'agència de qualificació qüestiona la capacitat del País Valencià per accedir als mercats de capitals i recorda que haurà d'afrontar venciments valorats en 1.600 milions corresponents als bons col·locats durant l'any passat.

El País Valencià, per tant, es troba a un pas de l'estatus que ja té Castella-la Manxa. A l'octubre, Moody's va qualificar el deute d'aquesta última comunitat de porqueria.

stats