EMISSIONS CONVERTIBLES
Crònica 04/01/2012

El Sabadell apuja el capital al 10,5% amb les preferents

Toni Garganté
2 min
Banc Sabadell, l'entitat presidida per Josep Oliu, tancarà la fusió amb la CAM a finals de març.

BARCELONA.El Banc Sabadell ha augmentat el nivell de capital de màxima qualitat (core capital ) en 145 punts bàsics, fins al 10,55%, després d'acabar amb èxit la conversió en accions de quatre emissions de participacions preferents emeses entre el 1999 i el 2009. El valor global dels bescanvis estava plantejat en un màxim de 850 milions, quantitat que al final ha rebut l'acceptació del 93,8% dels tenidors.

Les participacions preferents computen en els recursos propis, però no en el capital bàsic, segons les especificacions de l'Autoritat Bancària Europea (EBA en anglès). Per això el Banc Sabadell i la majoria d'entitats bancàries espanyoles han optat per la conversió de les seves emissions en accions. De fet, l'EBA ha donat de termini fins al mes de juny perquè els bancs sistèmics europeus arribin a un capital bàsic del 9%.

Per tant, el Sabadell hi surt guanyant amb un increment de la seva solvència i les persones i institucions que mantenien participacions preferents obtenen més liquiditat. Això sí, els antics accionistes del banc veuen com es dilueix el seu percentatge d'accions.

En total, el banc repartirà 271 milions de títols (una petita part sortirà de l'autocartera), cosa que significa a la pràctica una ampliació de capital del 13%.

Aquesta ha estat la primera acció que ha fet el banc que presideix Josep Oliu per reforçar-se després de la compra de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM). D'aquí uns mesos, quan el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) acabi el traspàs de la gestió de la CAM, l'equip directiu del Sabadell preveu fer el mateix procés de conversió en accions de les preferents que manté l'entitat alacantina, per un valor de 1.300 milions, segons va reconèixer Oliu en la presentació de l'operació d'adquisició de la CAM, el 8 de desembre.

El reforç del capital finalitzarà amb una ampliació dinerària, d'uns 1.000 milions. Tot sumat, el Banc Sabadell preveu incrementar el seu capital en 3.100 milions amb accions o amb el desemborsament dels accionistes.

Capital superior al 9%

El màxim responsable de l'entitat vallesana va admetre en la mateixa roda de premsa de principis de desembre que després d'integrar la CAM el capital bàsic del grup resultant serà superior al 9%. Tot i que el cost de la compra ha estat simbòlic -un euro-, el Banc Sabadell haurà d'assumir una sèrie de costos, malgrat que la gran part de les despeses les assumirà el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD).

L'ajust que preveu dur a terme no s'ha concretat, i només ha transcendit que tancarà unes 300 oficines, tant de la CAM com del mateix Sabadell. Les sinergies que espera Oliu en els pròxims tres anys arriben als 673 milions. La fusió es tancarà a finals de març, i culminarà a finals del 2012. Banc Sabadell fins i tot espera comptabilitzar beneficis a la CAM aquest mateix any.

stats