Crònica 29/04/2011

El Sabadell veu complicat reduir la morositat al 2011

Banc Sabadell mantindrà una actitud conservadora el 2011. Els perills que genera el sector del totxo encara són a prop i cal seguir fent coixí per fer-hi front. Les compres estan descartades a curt termini.

A. Carbonell / T. Garganté
2 min
El conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, durant la presentació dels resultats.

Barcelona.El 2011 seguirà sent complicat. Res de millores del benefici, res de retrocessos significatius de la morositat i tampoc res de concedir més crèdit, ni hipotecari ni per a les empreses. Per a tot això haurem d'esperar fins a l'any vinent. És l'opinió de Jaume Guardiola, conseller delegat del Banc Sabadell.

L'entitat va presentar ahir els resultats del primer semestre, en què va registrar un benefici de 84 milions d'euros, un 22% menys que l'any passat, després de destinar 330 milions a provisions per cobrir possibles insolvències. El banc seguirà efectuant dotacions en els pròxims mesos, tot i que seran menors a les realitzades durant el primer trimestre, que inclouen extraordinaris de 186 milions. Per tant, sembla que les dificultats encara no han passat, d'aquí que el Sabadell continuï fent coixí per fer front a eventuals noves entrades de morositat i majors deterioraments dels seus actius.

Guardiola és de l'opinió que vivim un moment d'ajustament i absorció dels grans deutes que tant les famílies com les empreses han adquirit en els últims temps. El directiu pensa que poques empreses es plantegen ara incrementar la seva activitat productiva, d'aquí que no s'ha d'esperar que el crèdit creixi, com a mínim enguany. El que és més, el conseller delegat del Sabadell veu complicat que l'entitat compleixi l'objectiu que recull el seu pla estratègic d'augmentar la concessió de crèdits a un ritme del 5% anual en els pròxims tres anys.

Per la seva part, Banc Santander va lluir ahir un dels nivells de morositat més reduïts del sector (3,61%). Amb tot, si es segrega els impagats a Espanya, el percentatge augmenta fins al 4,57%. El banc controlat per la família Botín va obtenir un benefici de 2.108 milions entre gener i març, amb una reducció del 5%. Aquest menor impacte de la crisi es deu al fet que bona part dels guanys (43%) ja es generen a les filials d'Amèrica Llatina. El capital de màxima qualitat (core capital) va créixer en 0,87 punts, fins al 9,6%.

stats