Sector Automòbil
Crònica 13/01/2011

Sacrifici a canvi de futur

1 min

Els treballadors de Nissan miren avui cap al Japó, confiats que la direcció de la multinacional adjudicarà a Barcelona la nova camioneta pickup després que la plantilla acceptés ahir en referèndum congelar-se el sou durant tres anys i altres rebaixes en les condicions laborals.

A més de la congelació salarial durant els anys 2012, 2013 i 2014, les mesures ratificades amb un 70% dels vots, contemplen ampliar fins a 12 el nombre de dissabtes laborals obligatoris i la creació d'una bossa de 40 hores per tenir més flexibilitat en cas que hi hagi puntes de producció. Al referèndum hi van participar el 93% dels més de 3.000 treballadors.

D esprés que el mes passat els sindicats rebutgessin aquestes condicions de Nissan, la companyia va assegurar que descartava Catalunya per fabricar el nou vehicle perquè no era prou competitiva, i es va donar un temps de marge per pensar des d'on produiria la pickup per al mercat europeu.

L es converses entre comitè d'empresa i Nissan, amb la mediació del ministeri d'Indústria, van fer que USOC i UGT avalessin els sacrificis a canvi de garantir feina per als treballadors. CCOO i CGT no hi van donar suport, ja que consideraven que aquesta mena de pactes s'havien de negociar sense pressions.

L a direcció de Nissan era ahir optimista de cara a la decisió que avui es prendrà a Yokohama. La camioneta que tots esperen donaria oxigen a Barcelona durant els propers deu anys. La producció començaria en 60.000 unitats anuals a partir del 2014.

stats