LA CONSTRUCCIÓ D'UN SÍMBOL
Crònica 21/09/2011

La Sagrada Família s'acabarà el 2026

L'obra magna d'Antoni Gaudí, que Benet XVI va convertir en espai de culte l'hivern passat, podria estar enllestida el 2026. Aquest any se superaran per primer cop els tres milions de visitants.

Joan Serra
2 min
La Sagrada Família s'acabarà el 2026

BARCELONA.La Sagrada Família divisa l'etapa final, ara que el temple ha començat a digerir l'allau de turistes que ha rebut després de la conversió en basílica. Ho va verbalitzar ahir el president delegat de la junta constructora, Joan Rigol, que va establir un calendari per a la conclusió de les obres, això sí, amb tota la prudència del món. L'expresident del Parlament va apuntar que el temple s'acabarà en un termini d'entre 15 i 17 anys. Si els treballs s'enllestissin segons les previsions més optimistes (2026), la finalització de la Sagrada Família coincidiria amb l'any del centenari de la mort d'Antoni Gaudí.

Amb una data a l'horitzó, aquest setembre s'han iniciat els fonaments de l'edifici de la sagristia, una construcció de 40 metres d'altura que acollirà, al soterrani, una sala d'actes per a 250 persones. Les obres s'executaran en els propers tres anys. Però l'objectiu més ambiciós serà la construcció de les sis torres centrals, que modificaran la fesomia del temple. La torre de més envergadura, la de Jesús, farà 170 metres i finalitzarà amb una creu de quatre braços, amb capacitat per a una cinquantena de persones, a la qual s'hi podrà accedir amb ascensors i escales. A l'entorn s'hi alçaran cinc torres més -la dels quatre evangelistes i la de l'absis, de la Mare de Déu-, que ja s'han començat a edificar. "La ciutat podrà interioritzar el nou skyline ", va subratllar Rigol, que va fixar un termini de set anys per concloure aquesta part del projecte.

Rigol deixarà pas al setembre

Abans s'haurà enllestit l'ampliació del museu -la junta vol que sigui l'espai de referència sobre Gaudí- mentre que, per al tram final, quedarà la façana de la Glòria, la més gran i espectacular. Aquesta serà una fase polèmica, perquè exigeix una reforma urbanística i, fins i tot, l'enderroc d'edificis de l'entorn. Rigol, de 68 anys, va anunciar ahir que ha presentat la dimissió com a president delegat de la junta constructora -fa set anys que va assumir el càrrec-, una decisió que va comunicar al cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, després de la visita del Papa. El seu mandat -marcat també per la polèmica del túnel de l'AVE- finalitzarà aquest setembre. Rigol va ser designat recentment president executiu del Patronat de la Muntanya de Montserrat. Entén que ha arribat el moment de "deixar pas" perquè ha assolit els objectius que s'havia fixat. En la nova etapa, la junta vol que la monumentalitat de la Sagrada Família permeti als visitants explorar tots els valors de la basílica, des del vessant arquitectònic fins al de les creences.

La dedicació del temple a càrrec de Benet XVI i la projecció internacional del símbol de Gaudí van significar un punt d'inflexió per a la Sagrada Família, que es constata en les xifres de visitants. Rigol va detallar que la previsió per a aquest 2011 és que s'assoleixin 3,2 milions de visitants, una xifra rècord, que superarà en un 38% els registres del 2010. L'any passat van descobrir l'obra 2.316.721 persones. Els italians representen el col·lectiu de turistes més nombrós (gairebé el 14%), per davant de francesos (12,23%) i britànics (9,37%). Els catalans també han redescobert l'espai: representen un 4,08% dels visitants.

stats