REVOLTES ÀRABS
Crònica 24/09/2011

Sàleh torna per sorpresa al Iemen

Laura Kasinof
2 min
Celebracions i dol a la capital Centenars de persones van celebrar  ahir l'arribada del dictador a Sanà  i també van retre homenatge als soldats morts durant el conflicte.

The New York Times / Sanà.Amb la intenció de tornar a agafar les regnes d'un país fracturat i immers en enfrontaments sagnants als carrers de la capital, el president del Iemen, Ali Abdul·lah Sàleh, va fer ahir una reaparició tan dramàtica com sorprenent a Sanà després de quatre mesos d'exili a l'Aràbia Saudita. En un comunicat difós per l'agència estatal de notícies, Sàleh va demanar un alto el foc i l'inici de noves negociacions. "La solució no passa per les bombes i els trets, sinó pel diàleg", va dir, i va afegir que farà un discurs diumenge.

Però sembla que amb el seu retorn no ha aconseguit frenar el conflicte, que ha deixat almenys 70 morts des de diumenge -quan va començar una batalla aferrissada entre les forces del govern i els soldats desertors que s'han unit a les manifestacions contra el règim-. A mesura que s'estenia ahir la notícia del retorn de Sàleh, es començaven a sentir trets arreu de Sanà -la majoria en motiu de celebració-. La tensió actual fa créixer la por que l'esforç del president de reprendre el control de la capital només podria empitjorar les coses.

Washington vol un canvi

Els Estats Units van respondre ràpidament a la iniciativa de Sàleh i li van tornar a demanar que dimiteixi. "Instem el president Sàleh a iniciar la transició completa del seu poder i a convocar eleccions presidencials abans de finals d'any", va dir el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, des Washington. L'espiral de violència d'aquesta setmana sembla que ha trencat l'última ronda d'esforços diplomàtics per trobar una solució al buit de poder.

El dictador va haver d'abandonar el país a principis de juny després que explotés una bomba al seu palau presidencial. L'atac va cremar-li greument bona part del cos i va matar diversos guàrdies i diputats.

Divendres els seus flamants seguidors van enfilar-se a diferents minibusos i van desfilar pel casc històric de la ciutat per celebrar la notícia. "El poble vol Ali Abdul·lah Sàleh", cridaven, mentre atiaven banderes del partit i retrats del dictador. La majoria de diputats del govern afirmaven, sorpresos, que ningú els havia avisat del seu retorn.

Tres quilòmetres més enllà, els manifestants contra el règim es trobaven en estat de xoc. La seva única resposta és que estaven segurs que la seva tornada només podria desembocar en nous enfrontaments. Centenars de persones aixecaven els punys a l'aire i cridaven "El poble vol jutjar l'assassí" mentre les forces desertores s'enfrontaven als soldats de Sàleh. En el moment de tancar aquesta edició, l'oposició informava de 18 morts al nord de la capital.

"Volem que se'l processi de la mateixa manera que Hosni Mubàrak", deia Shaif al-Jabri, un home tribal del nord del Iemen, en referència a l'exdictador egipci.

Un dels líders de l'oposició, Mohammed Abdel-Malik al-Mutawakil, va dir ahir que el president havia tornat al Iemen arran dels enfrontaments perquè "és conscient que el seu fill i els seus nebots no són capaços de resoldre el conflicte". Fins ara, Sàleh havia intentat explotar i equilibrar a favor seu les divisions tribals dins del Iemen, però ara amenacen de convertir el territori en una batalla entre dues faccions armades.

stats