ELS RESULTATS DE LA CIMERA EUROPEA
Crònica 10/04/2011

Salgado confia que cap caixa ni banc suspendrà els test d'estrès

Elena Salgado, creu fermament que les 24 entitats financeres que s'examinaran al juny aprovaran els tests d'estrès. Aquest exercici de transparència millorarà la confiança dels mercats cap a Espanya.

Esther Moix
2 min
Elena Salgado espera que la recapitalització  del sector financer espanyol acabarà bé.

Brusel·lesLa també ministra d'Economia, Elena Salgado, es va mostrar ahir se gura que "fins a l'última caixa d'estalvis" passarà els tests d'estrès coordinats per Brussel·les al juny. L'optimisme el justificava en "la recapitalització que s'està duent a terme" de les entitats financeres. Espanya és el país que més s'hi juga amb el resultat d'aquestes proves de resistència. No només perquè un cop rescatat Portugal tothom el mira de reüll, sinó perquè de les 90 entitats que s'examinaran a tota la UE, 24 són espanyoles -més que les d'Alemanya, Itàlia i França plegades.

Aquesta sobrerepresentació és perquè mentre que altres països només sotmeten el 50% del seu sistema financer als tests d'estrès, Espanya hi fa participar gairebé el 100% de les seves entitats i només en deixa fora les cooperatives de crèdit. I és que no tots els països tenen la mateixa necessitat de provar la seva solidesa davant els mercats, un objectiu que no amaga Salgado. "Per a nosaltres la transparència és fonamental i entenem que a mig termini aquesta transparència ens pot beneficiar, perquè els mercats l'agrairan molt".

Així, l'Ecofin que es va celebrar durant dos dies a Hongria amb motiu de la presidència de torn, quedarà en la memòria per xifrar en 80.000 milions l'ajut a Portugal i també per ser el tret de sortida de la campanya de confiança cap a l'economia espanyola, ja que cap país de l'eurozona vol que sigui la pròxima economia a contagiar-se d'aquesta malaltia anomenada crisi del deute.

Tots els ministres, així com també el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, i el comissari d'Economia, Olli Rehn, van deixar clar el missatge que Espanya "està totalment fora de perill", segons les mateixes paraules de Salgado. Fins i tot el ministre alemany, Wolfgang Schäuble, va ser comprensiu, en contra del seu estil habitual, i va assenyalar que "Espanya es troba en bones condicions i no és agosarat dir que els mercats internacionals també són d'aquesta opinió".

El titular de finances suec, Anders Borg, apuntava que Espanya està "en millor forma" que Portugal perquè el govern de Madrid "està disposat a fer tot el que sigui necessari per no haver de recórrer als programes d'estabilització de la UE". Mentrestant, a Budapest, a 30 quilòmetres del palau on es van reunir els ministres de Finances, van manifestar-se els sindicats europeus i, entre ells, els líders d'UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, respectivament. L'objecte de la marxa que va reunir 10.000 representats sindicals de 21 països europeus era denunciar les mesures del Pacte de l'Euro i reivindicar polítiques per crear llocs de treball.

stats