FINANÇAMENT LOCAL
Crònica 11/10/2011

Salgado deixa aquest mes de pagar a 53 municipis catalans

L'Estat manté bloquejada la transferència mensual a 53 municipis catalans fins que presentin la liquidació dels comptes del 2010. Aquests recursos equivalen al 25% del pressupost municipal.

Elena Freixa
2 min

Barcelona.El ministeri d'Economia insisteix que la retenció dels diners, que havien de transferir-se aquest mes d'octubre, és temporal, fins que els municipis vagin complint amb les seves obligacions de presentar els comptes de l'any passat. En total hi ha 1.022 pobles a tot l'Estat pendents de rebre transferències per un valor global de 13,5 milions d'euros. En el cas de Catalunya, el llistat de municipis afectats el formen 25 pobles de la demarcació de Barcelona, 12 de Tarragona, 11 de Lleida i 5 de Girona. Entre els afectats hi ha nuclis com Badia del Vallès, Montgat, Creixell i Osor.

Els diners que han de rebre els pobles cada mes d'Hisenda suposen al voltant del 25% del pressupost municipal. Fa un mes la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ja va advertir que 140 municipis corrien el risc de no cobrar a l'octubre si no posaven al dia els comptes, tal com obliga a fer la llei d'economia sostenible, en vigor des del març. En l'últim mes 87 municipis han complert el requisit, mentre que 53 queden pendents de cobrar.

Impagament de factures

La retenció d'aquests diners pot ser un entrebanc més per a les arques municipals, moltes de les quals ja estan escanyades per la manca de liquiditat. En alguns casos la situació ha arribat a cotes que impedeixen afrontar pagaments de serveis com ara l'electricitat. Fonts d'Endesa van confirmar ahir a l'ARA que s'han arribat a produït talls puntuals per impagament de factures. Tot i que l'empresa va assegurar que la major part dels endarreriments acaben en un pacte amb l'administració competent, va reconèixer que la morositat ha agreujat aquestes situacions d'impagament en els últims mesos. Els talls, que no van concretar, en cap cas poden afectar instal·lacions sanitàries, equipaments policials i penitenciaris o bé l'enllumenat públic i els semàfors, ja que la llei de subministrament impedeix fer-hi talls sota cap motiu.

L'agència de qualificació Fitch va revisar ahir a la baixa la nota del deute, tant de l'Ajuntament com de la Diputació de Barcelona. En tots dos casos la nota va rebaixar-se un grau, des d'AA+ fins a AA-, i la perspectiva de solvència va mantenir-se negativa. La nova revisió de Fitch arriba després que divendres també anunciés la rebaixa de la solvència del deute espanyol dos graus. Els motius d'aquest empitjorament en la qualificació van ser la crisi a l'eurozona i el dèficit autonòmic.

A banda de l'endeutament de Barcelona ciutat i de la Diputació, Fitch també va rebaixar la nota del deute de tres comunitats autònomes (Madrid, Astúries i Cantàbria) i de les ciutats de Vigo i la Corunya. En canvi, va mantenir la nota d'Euskadi, que conserva més bona qualificació que la mitjana estatal gràcies al seu model fiscal especial.

stats