EL NOU MAPA FINANCER
Crònica 27/01/2011

Salgado vol fusions imminents

Economia elevarà les exigències a les caixes molt per sobre dels requisits que se sol·liciten a les entitats europees. Això donarà pas al segon procés de fusions: qualsevol opció és factible.

àlex Font Manté
3 min

Barcelona.Si alguna caixa tenia esperances de sobreviure per si sola, ahir la ministra d'Economia, Elena Salgado, va encarregar-se de refredar les expectatives.

Dilluns, Salgado va anunciar que els bancs estarien obligats a reunir un 8% de core capital (reserves de diners per cobrir possibles pèrdues). En el cas de les caixes, va dir la ministra d'Economia, el core capital exigit seria més elevat, però no va especificar quin. De seguida van començar a sorgir rumors indicant que el nivell exigit podria arribar al 8,5%, cosa que va donar esperances a algunes entitats de poder sobreviure per si soles.

Però, ahir, Elena Salgado va anunciar que el core capital necessari per a les caixes se situarà entre el 9% i el 10%. A la ministra se li va mig escapar després de 30 minuts d'entrevista a Televisió Espanyola. La xifra concreta se sabrà en un decret llei que el govern preveu aprovar a principis de febrer. De totes maneres, sembla difícil que les petites entitats puguin sobreviure per totes soles amb aquest nivell d'exigència. Els acords de Basilea III, signats al setembre, van apujar del 2% fins al 7% el core capital que han de tenir les entitats financeres. Però el govern ha decidit elevar aquests nivells amb l'objectiu de demostrar als inversors internacionals que poden confiar en el sistema financer espanyol.

Aquestes creixents demandes de capital han obligat totes les entitats a fer mans i mànigues per captar fons, cosa que explica que en els últims mesos s'hagi produït l'anomenada guerra de dipòsits: els bancs i caixes han ofert grans rendibilitats amb l'objectiu de captar capital per garantir que complien les exigències.

Preservar la catalanitat

Les elevades exigències de core capital obligarà amb tota probabilitat a emprendre noves fusions a curt termini. El procés que ara començarà pot acabar de moltes maneres perquè, com que la majoria d'entitats (si no totes) es convertiran en bancs, les fusions poden ser entre qualsevol entitat financera, sigui d'Espanya o de l'estranger. Fins ara, la naturalesa de les caixes les protegia d'una possible adquisició per part d'un banc. Ara ja no serà així.

En qualsevol cas, la prioritat del govern català és que, passi el que passi, es mantingui la catalanitat de les entitats. És a dir, que cap d'elles acabi absorbida per un banc de fora. Per què això succeeixi, es plantegen diferents escenaris que estan resumits en el gràfic que il·lustra aquesta pàgina. Tots aquests escenaris són possibles, tot i que alguns més que d'altres.

Una de les opcions que era més factible (la fusió entre La Caixa i Banc Sabadell) s'ha refredat últimament. Fonts d'aquestes entitats reconeixen que, durant el 2010, van mantenir contactes per explorar aquesta opció. Però les relacions entre les cúpules de les dues entitats, presidides per Isidre Fainé i Josep Oliu, no són ideals, i això pot dificultar l'acord. Actualment, des de La Caixa es dóna per fet que l'opció del Sabadell està descartada, però sempre queda una porta oberta. Si finalment s'executés una fusió entre aquestes entitats, alguna altra més petita -com Unnim- podria integrar-se també en l'operació.

De totes maneres, La Caixa ara sembla inclinar-se més cap a la compra d'un banc espanyol. Si això es confirmés, el més ben posicionat seria Banesto.

CatalunyaCaixa

Una pregunta que també s'ha de respondre és què passarà amb CatalunyaCaixa, la segona principal caixa del país. La seva situació és delicada, amb una taxa de morositat del 5,26%, una de les més altes de tota Espanya. A més, després d'haver rebut 1.250 milions d'euros de diners públics al Fons de Reestructuració i Ordenació Bancària (FROB), l'agència Efe va publicar que CatalunyaCaixa vol demanar 1.000 milions més per falta de liquiditat. La notícia no s'ha confirmat, però és probable que l'entitat estigui pendent del decret que aprovarà el govern espanyol per saber quants diners ha de demanar.

CatalunyaCaixa podria passar a l'òrbita del Sabadell si, finalment, no es materialitza la fusió de l'entitat vallesana amb La Caixa. Tot i això, l'opció preferida per alguns històrics de Convergència i Unió seria una fusió a tres bandes entre el Sabadell, CatalunyaCaixa i Unnim.

stats