Crònica 08/11/2011

S'allarguen les negociacions pel govern d'unitat a Grècia

Marc Vidal
2 min
S'allarguen les negociacions Pel govern d'unitat a Grècia

BARCELONA.El nou govern d'unitat a Grècia podria tenir un perfil tècnic i conservar l'actual equip econòmic que lidera el ministre d'Economia, Evangelos Vanizelos. Així es desprèn de la primera jornada negociadora per formar el nou govern d'unitat entre el Pasok del primer ministre sortint, Iorgos Papandreu, i Nova Democràcia, el principal partit de l'oposició, que lidera Antonis Samaras.

Les negociacions es van allargar tot el dia i, tot i que estava previst que ahir mateix se sabés qui encapçalaria el nou executiu, a la nit el portaveu del govern va anunciar que "s'havien fet avenços positius en el nom del primer ministre" però que encara no hi havia un acord definitiu i les converses continuarien avui.

Al candidat que més sona com a futur primer ministre, Lucas Papademos, que va ser vicepresident del Banc Central Europeu, s'hi van sumar ahir Nikiforos Diamandouros, l'actual Defensor del Poble de la Unió Europea, que va reconèixer que l'havien temptejat pel càrrec, i Panayotis Roumeliotis, representant de Grècia al Fons Monetari Internacional.

Avançar les eleccions

Els mitjans grecs van atribuir l'allargament de les negociacions a les condicions que havia posat Lucas Papademos, el candidat favorit a les travesses, per acceptar el càrrec de primer ministre. Entre elles hi havia la data de les eleccions, que, si bé en l'acord aconseguit diumenge per formar el govern d'unitat es fixava que serien el 19 de febrer, Papademos voldria que fossin "més enllà del març" per donar més marge a l'executiu transitori.

Un altre dels esculls que havia obligat a allargar les converses era la resistència de Nova Democràcia a presentar noms per ocupar ministeris en aquest govern d'unitat que ha d'aprovar els plans de rescat de la Unió Europea contra els quals ha fet campanya, insistentment, aquest partit, que estaria forçant un govern format per tecnòcrates amb poques carteres en mans del Pasok.

stats