TURISME
Crònica 02/04/2012

Salou es conjura per impedir que el Saloufest es desbordi

La dotzena edició del Saloufest, la polèmica trobada esportiva i de lleure que en els últims anys ha rebut acusacions de turisme de borratxera, ha començat. Salou espera que no hi hagi problemes.

Dani Revenga
2 min

TARRAGONAUns 8.500 estudiants britànics, uns 1.000 més que l'any passat, ja han arribat a Salou per participar en la dotzena edició del Saloufest. Aquesta primera tongada de visitants, que per dotzena vegada s'instal·la en aquest municipi de la costa de Tarragona, s'estarà a Salou fins al 5 d'abril. La segona i última serà tot just després de Setmana Santa, entre el 10 i el 14 d'abril.

Aquesta iniciativa turística de l'operador Sol Active Tours torna a portar a la capital de la Costa Daurada un contingent d'estudiants universitaris perquè passin uns dies practicant esports i activitats de lleure. Però en els últims anys, i tot i que no s'han registrat incidents remarcables, el Saloufest ha tingut una gran repercussió mediàtica per les crítiques d'alguns sectors al denominat turisme de borratxera . L'any 2010, el conseller de Turisme de la Generalitat, Josep Huguet, va arribar a amenaçar Salou amb la retirada de la certificació de turisme familiar si no garantia el civisme dels participants del Saloufest.

L'Ajuntament de Salou confia que el comportament dels estudiants britànics no crearà problemes. Benet Presas, regidor de turisme, explica que "són joves i sortiran a la nit, però nosaltres vetllarem perquè compleixin l'ordenança de civisme que impedeix, per exemple, beure al carrer o respectar unes normes de vestimenta".

"Casos aïllats"

Fonts de l'Ajuntament expliquen que no s'ha organitzat cap dispositiu específic amb motiu del Saloufest, més enllà de l'increment d'agents a la policia local habitual per Setmana Santa. Les mateixes fonts consideren que la campanya de divulgació de la nova ordenança de civisme que es va fer l'any passat donarà fruits també en l'edició d'enguany. En aquest sentit, Salou confia en el paper dels guies de l'organització que, a banda de coordinar logísticament tant les activitats diürnes com les nocturnes, informaran els estudiants dels requisits de l'ordenança.

La responsable de l'organització, Doreen Straatman, considera que els participants del Saloufest d'enguany tenen un coneixement més alt de les normes de comportament que han de respectar i que cada cop són "més sensibles" a evitar cap tipus d'incident ni causar desperfectes en el mobiliari urbà. Straatman ha admès que l'any passat alguns estudiants van necessitar assistència mèdica i que en alguns casos van haver-hi sancions per qüestions relacionades amb el civisme, però ha tret ferro al que considera "casos aïllats que no poden estigmatitzar una iniciativa turística consolidada". L'Ajuntament i el sector serveis del municipi destaca que el Saloufest ha contribuït en els últims anys a desestacionalitzar la temporada turística a la zona. Salou és la segona destinació de l'Estat durant la Setmana Santa, segons un estudi del portal Muchoviaje.com. El 75% de les places hoteleres del municipi estaran disponibles durant aquest període.

stats