Crònica 05/02/2011

Salt vol repartir els alumnes immigrants entre els pobles veïns

Narcís Presas
2 min
Iolanda Pineda és l'alcaldessa de Salt.

SALT.L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, proposarà que es creï una única zona d'escolarització a l'àrea urbana de Girona per evitar la pressió dels alumnes immigrants al seu municipi, que actualment representen una mitjana del 70 per cent als catorze centres de primària i secundària que hi ha a la població. En algunes classes, el percentatge d'alumnat estranger és, fins i tot, del 100 per cent. És per això que el govern municipal proposa que una part d'aquest alumnat es pugui repartir entre les escoles i instituts dels municipis veïns de Salt, amb un percentatge d'alumnes immigrants molt més baix o, fins i tot, testimonial. La mesura obligaria a implantar un sistema de transport interurbà per traslladar els estudiants d'una localitat a l'altra. Per Pineda, l'objectiu és garantir la igualtat d'oportunitats i la qualitat de l'ensenyament i evitar així la fuga d'alumnes de pares autòctons que prefereixen escolaritzar els seus fills fora del municipi.

El tinent d'alcalde, Joan Boada (ERC), ho exemplificava de manera contundent, amb un missatge dirigit als pobles veïns: "Fins ara hem estat solidaris amb l'habitatge de protecció oficial. (...) Oi que no volíeu que la gent pobra visqués als vostres pobles? Doncs ajudeu-nos ara i, als fills dels que treballen a casa vostra i viuen a Salt, doneu-los l'educació vosaltres, que aneu sobrats".

La distribució interurbana de l'alumnat immigrant és una de les cinc propostes que va presentar ahir l'equip de govern de Salt com a document base per arribar al pacte unitari que la ciutadania va reclamar a la manifestació a favor de la convivència del 22 de gener.

Moure fitxa

Fins ara aliè al clam de la marxa silenciosa, ara el govern municipal ha decidit moure fitxa i ha fet arribar la seva proposta als partits de l'oposició (CiU, ICV-IpS i PP) i a la taula de la ciutadania, formada per entitats de la societat civil, amb l'objectiu d'arribar a un consens entre totes les parts. El govern també posa l'èmfasi en la seguretat i la lluita contra els reincidents. Així, reclama al govern de la Generalitat més presència d'efectius policials "de manera constant i permanent", que es construeixi la seu de la comissaria regional dels Mossos a Salt i que aquesta comissaria sigui també comissaria de districte de la policia catalana. En matèria de justícia, demana al Parlament i al Congrés que endureixin les penes per a reincidents. El document també proposa l'esponjament urbanístic del barri del Centre i reclama inversions a l'Estat i a la Generalitat per convertir Salt en un eix econòmic territorial que creï ocupació. El govern confia que els grups de l'oposició se sumaran a les demandes.

stats