SANITAT
Crònica 15/06/2011

Salut Mar amenaça amb un ERO de 194 treballadors

Lara Bonilla
2 min
Treballadors de l'Hospital de l'Esperança i veïns del barri de Gràcia protesten contra la tisorada.

BARCELONA.Amb les mesures que han adoptat fins ara els hospitals catalans -tancament de llits i quiròfans, sobretot- només arriben a la meitat de la contenció de la despesa que els exigeix el departament de Salut, i una de les propostes que alguns centres han posat sobre la taula és la possibilitat de fer expedients de regulació (ERO).

El Parc de Salut Mar -que aplega l'Hospital del Mar i l'Hospital de l'Esperança, entre d'altres- ha proposat al comitè d'empresa elaborar un ERO que afectarà 194 treballadors entre infermeres, auxiliars i metges. Els sindicats, però, creuen que respon a "una mesura de pressió" dins del procés de negociació sobre l'aplicació de les retallades en què es troben immersos. L'Hospital de l'Esperança ja ha tancat la meitat dels llits i el 18 de juny ho farà el servei d'urgències.

38 acomiadaments a Plató

L'ERO que ja ha estat aprovat és el de l'Hospital Plató, que es tradueix en 38 acomiadaments. És el primer a la xarxa sanitària concertada, tot i que els sindicats no descarten un degoteig d'acomiadaments.

De fet, ja hi ha centres que no renovaran els treballadors eventuals ni cobriran baixes ni substitucions. La retallada, segons UGT, afectarà uns 8.000 treballadors. Sindicats i patronal ja s'han reunit tres vegades en una Mesa de Salut per minimitzar els efectes de la tisorada sobre el personal. De moment, les converses estan encallades, ja que, segons els sindicats, les patronals no concreten les mesures que s'aplicaran a cada centre. "No els podem donar un xec en blanc davant la falta d'informació", va dir el secretari general de Metges de Catalunya, Antoni Gallego, en sortir de l'última reunió.

Les patronals proposen rebaixar el 5% del sou per conveni, vincular la retribució variable al pressupost o augmentar la jornada laboral de les plantilles quinze minuts diaris. Divendres vinent tindrà lloc l'últim intent per consensuar un acord i, en cas que no s'aconseguixi, la Mesa de Salut es dissoldrà.

stats