NOU MODEL DE SALUT
Crònica 28/04/2011

Salut limita a vuit mesos les llistes d'espera i potencia els ingressos domiciliaris

La llista d'espera per a operacions no urgents s'allargarà com a màxim fins als vuit mesos. És una de les primeres mesures per rebaixar la despesa sanitària. També es reduirà l'estada als hospitals.

Lara Bonilla
4 min
Continuen les protestes El personal sanitari va tornar  a sortir ahir al carrer i va tallar el trànsit, com aquests treballadors de l'Hospital de  la Vall d'Hebron.

BARCELONA.Potenciar l'hospitalització a casa, reduir el temps d'estada a l'hospital, allargar fins als vuit mesos les llistes d'espera per a operacions no urgents i rebaixar un 2% la tarifa que es paga pels serveis. Són algunes de les mesures amb què el departament de Salut pretén reduir la despesa sanitària. Es tracta d'un primer paquet d'ajustament per reduir el dèficit amb què només s'arriba a estalviar la meitat del que s'havia marcat com a objectiu el departament, que era un 10%. El segon paquet de mesures, és a dir, la reorganització de serveis en el territori o, el que és el mateix, el tancament de determinades especialitats, es deixa per després de les eleccions municipals. De moment, Salut diu que l'activitat no es redueix, però els hospitals tanquen llits i quiròfans perquè ja treballen amb l'escenari de, com a mínim, fer un 3% menys d'activitat.

Les mesures que ja comencen a aplicar-se són les següents:

Més llistes d'espera Es pot allargar fins a vuit mesos l'espera per a algunes operacions

S'estan revisant les llistes d'espera per prioritzar les intervencions segons criteris de gravetat i d'afectació en la qualitat de vida del pacient. Això vol dir que es preveu allargar fins a vuit mesos, com a màxim, l'espera d'operacions no urgents, com ara les setze intervencions que tenen una garantia d'espera de sis mesos (cataractes, galindons, circumsició, pròtesis...). El primer pla de mesures no posava límit al període d'espera. En aquesta llista de procediments garantits n'hi podrien entrar de nous, com l'hèrnia discal o els cateterismes cardíacs, i passar per davant de les vasectomies o les varius.

Hospitalització Reduir l'estada a l'hospital i potenciar l'hospitalització a casa

S'impulsarà l'hospitalització domiciliària i es continuarà reduint el temps d'estada mitjana a l'hospital. En els últims cinc anys s'ha passat de 5,4 a 4,9 dies d'ingrés de mitjana, cosa que es tradueix en un miler menys de llits a l'any. També es volen reduir els reingressos hospitalaris, ja que a Catalunya hi ha uns 36.000 ciutadans que ingressen més de tres vegades a l'any a l'hospital i l'objectiu és que el programa de malalts crònics permeti alliberar llits. Una altra via és impulsar la cirurgia sense ingrés que ja practiquen 23 centres.

Reducció de 2% de les tarifes Es demana als hospitals que facin el mateix a un preu més barat

El Servei Català de la Salut també ha aprovat la reducció del 2% de la tarifa que paga als centres pels serveis que contracta. Hi ha serveis, com la interrupció voluntària de l'embaràs i l'atenció domiciliària a malalts terminals, en què la reducció és, però, d'un 10%. També s'anul·len vuit programes de coordinació, com el d'oncologia i el de patologia aguda, que fa temps que havien deixat de tenir sentit. Tot plegat suposa un estalvi de 220 milions d'euros. L'objectiu, però, és arribar als 550 milions d'euros, però per fer-ho s'han de reordenar els serveis en el territori, cosa que implica el tancament d'algunes especialitats. Això es deixa per a una segona fase en què cal negociar.

Reducció d'activitat Salut va anunciar al març un 3% menys d'activitat contractada

El director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, va assegurar ahir que la qualitat assistencial serà la mateixa, que el ciutadà no ho notarà i que les mesures no repercutiran en el tancament de plantes. Però tot i que ahir no es va aprovar la reducció del 3% de l'activitat, els hospitals ja treballen amb aquest escenari, segons van confirmar ahir fonts de la patronal concertada. És per això que els hospitals ja han començat a tancar quiròfans a la tarda i llits, ja que es reduirà l'activitat quirúrgica programada.

Administració i personal Simplificar estructures directives i no renovar contractes

Es pretén estalviar un 25% del pressupost, és a dir, 42 milions d'euros, reduint estructures administratives i directives. Pel que fa a personal, no es cobriran suplències ni jubilacions, no es renoven els contractes temporals i es reordenen les guàrdies. Alguns centres, a més, han plantejat EROs.

Despesa farmacèutica Es redueix entre un 13% apostant pels fàrmacs més barats

Salut vol estalviar 233 milions d'euros en farmàcia i la manera és apostar sempre per l'alternativa més barata. També es vol augmentar l'ús dels medicaments genèrics i millorar la coordinació del metge de capçalera i l'especialista per evitar duplicació de receptes.

Reprogramació inversions S'ajornen la meitat d'obres i equipaments hospitalaris

Es redueix un 20% el pressupost per a nous equipaments, mesura amb què es preveu estalviar 70 milions d'euros. De les 151 obres i equipaments projectats, prop de la meitat ja estan en marxa i continuen segons la programació inicial. Unes 67 obres més s'allarguen en el temps i 35 més s'ajornen fins que es puguin incloure en el pressupost.

Segon paquet de mesures Fi del model de proximitat reordenant serveis en el territori

Aquesta mesura s'aplicarà després de les eleccions municipals. Es concentraran serveis d'alta especialització i urgències en el territori. No tots els hospitals faran de tot. El ciutadà es veurà afectat, ja que s'haurà de desplaçar més per rebre un servei. Aquí és on s'ha posat la línia vermella, ja que Salut ho ha de negociar amb les juntes clíniques i els sindicats. Les patronals van advertir que per arribar al 10% d'estalvi han de tancar serveis, i la responsabilitat l'ha d'assumir Salut i no pas els gerents dels hospitals.

stats