Publicitat
Publicitat

EL NOU MODEL SANITARI

El pla de retallades frena el 60% de les inversions

Salut donarà més diners a hospitals més productius

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va donar a conèixer ahir a sindicats i patronal el pla de retallades en la sanitat, que passa per la fi del model de proximitat i per incentivar els centres més productius.

Pla de xoc per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari amb 850 milions d'euros menys de pressupost o, cosa que és el mateix, un 10% menys que l'any passat. Per fer-ho, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va presentar ahir al sector, durant la reunió del Consell Català de la Salut, un pla de set punts amb el qual espera reduir entre un 20% i un 25% la despesa administrativa, un 20% més la despesa en equipaments i entre un 8% i un 11% la despesa en serveis sanitaris i farmàcia.

Estructura administrativa
S'aprimarà un 10% la cúpula d'alts càrrecs i gerents
Els primers a caure van ser els directius de l'Hospital Clínic. Una sola persona centralitzarà la direcció, que abans es repartien tres persones. Però això només és el principi. L'objectiu del departament de Salut és reduir un 10% els gerents del sistema sanitari i acabar amb la duplicitat de càrrecs i amb l'excessiva burocràcia. Amb tot plegat, calculen que l'estructura es reduirà un 20%. Amb aquesta simplificació administrativa, el departament de Salut espera estalviar-se entre un 20% i un 25% del pressupost d'aquesta àrea.

Catàleg de prestacions
No s'acceptaran prestacions ni fàrmacs sense finançament
Això passa per negociar amb Madrid. El Govern vol augmentar el seu poder d'influència en la presa de decisions i no acceptarà cap nova prestació dins del catàleg sanitari ni cap nou fàrmac que no vagi acompanyat d'una dotació pressupostària.

Reordenar serveis
La fi del model de proximitat: no tots els hospitals faran de tot
Ja no es podrà garantir que els pacients tindran tots els serveis a prop de casa. Aquesta era una de les obsessions de l'anterior govern tripartit, que va dotar molts centres comarcals i ambulatoris amb noves tecnologies per evitar desplaçaments. Ara es reorganitzaran prestacions i centres en funció de la massa crítica. S'acaben alguns serveis extra, com les activitats concertades per reduir les llistes d'espera, i es revisarà el catàleg de 14 intervencions quirúrgiques amb garantia de sis mesos d'espera. Els pacients amb patologies no urgents hauran d'esperar més. També es reduirà un 2% les tarifes de concertació amb els centres.

Incentius per eficiència
Millora de la productivitat de costos i resultats
És una de les mesures més innovadores. Salut incentivarà i reconeixerà la tasca dels hospitals i centres d'atenció primària més productius, als quals premiarà amb una partida pressupostària més elevada que la d'altres centres que no obtingui tan bons resultats. Es tracta de primar l'eficiència.

Noves tecnologies
Optimització de les noves tecnologies i la recerca
Eliminar la recepta en paper i potenciar l'electrònica així com l'ús de les noves tecnologies en tot el sistema sanitari per reduir costos. L'ús del correu electrònic substituirà, en alguns casos, la consulta convencional.

Programa d'inversions
S'aturen el 60% de les obres i dels nous serveis
Salut revisarà no només les inversions projectades sinó també la posada en marxa de nous equipaments i serveis. Només pot garantir un 40% de les noves inversions. La resta o s'aturaran temporalment o no es faran. El departament ho concretarà d'acord amb el territori i vol que siguin les entitats municipalistes les que decideixin les inversions prioritàries.

Més capacitat de decisió
Enfortir la confiança entre gestors i professionals
Es dotarà de capacitat els centres perquè puguin participar en els processos de decisió. Una mesura amb la qual esperen guanyar-se la confiança del sector i reforçar l'autonomia dels professionals. La majoria de mesures per contenir la despesa es volen pactar centre per centre.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT