REFORMES A LA SANITAT
Crònica 21/10/2011

Salut donarà més poder als metges

El Govern reformarà la sanitat pública i donarà més poder de gestió als metges. El conseller Boi Ruiz pretén que els professionals assumeixin galons per governar hospitals i centres d'atenció primària.

Joan Serra
2 min
Les reflexions del conseller Boi Ruiz va participar ahir en un debat sobre el finançament de la sanitat pública, al costat dels consellers del País Basc (Rafael Bengoa), Galícia (Maria del Pilar Farjas) i del País Valencià (Luis E. Rosado). En la sessió, inclosa en una jornada del sector de la tecnologia sanitària organitzada a Esade, Ruiz va reclamar a l'Estat més diners per al sistema sanitari.

Barcelona.S'esperava l'aparició del conseller de Salut, Boi Ruiz, l'endemà que l'Institut Català de la Salut (ICS) admetés que planteja la fragmentació de l'empresa en societats més petites, sota l'aixopluc de la Generalitat, per flexibilitzar el funcionament del sistema sanitari i fer-lo més eficient. I l'escenari no podia ser més adequat: un debat a Esade sobre el finançament de la sanitat pública amb la presència dels consellers homònims del País Basc, Galícia i el País Valencià. Sense referir-se a la descentralització de l'ICS, Ruiz va assenyalar que un dels camins per millorar la productivitat dels hospitals i els centres d'atenció primària (CAP) és "guanyar autonomia de gestió" i que els professionals sanitaris tinguin "potestat" per decidir, dos conceptes inclosos en la llei de l'ICS del 2007. El titular de Salut va apostar per "la flexibilització dels recursos humans i els models organitzatius". El missatge fixa el full de ruta del Govern.

La resta dels consellers van avalar la tesi de Ruiz d'afrontar reformes profundes del sistema, que passen per assolir recursos addicionals -per exemple, via copagament-, avançar cap a l'eficiència tecnològica, potenciar l'atenció primària i racionalitzar la despesa farmacèutica, sense descartar opcions de col·laboració publicoprivada. El conseller valencià Luis E. Rosado també va reclamar la transformació de l'administració sanitària: "Tenim una organització burocràtica del segle XX que no té cap equivalent en les empreses del segle XXI. Som lents i garantistes". Rafael Bengoa (País Basc) va defensar la descentralització, un pas plantejat, per exemple, a l'ICS: "El model assistencial ha de ser diferent". I Maria del Pilar Farjas (Galícia) va plantejar la possibilitat d'un nou model més vinculat als resultats dels professionals.

Oxigen del PP a Ruiz al Parlament

El conseller de Salut va rebre un cop de mà ahir per poder aplicar les mesures d'estalvi. Un acord entre CiU i el PP va evitar que el Parlament es posicionés en contra de les retallades en el sistema sanitari. La moció, presentada pel PSC -però que implicava una ofensiva de l'oposició per deixar sense efecte la tisorada-, va ser rebutjada amb el vot en contra de CiU i l'abstenció dels populars. El Parlament sí que va validar una moció del PP -gràcies als vots de CiU- que demanava a Boi Ruiz que presentés un balanç dels efectes dels ajustos pressupostaris i reconsiderés el tancament dels centres d'atenció primària (CAP) si hi ha arguments assistencials que ho aconsellin. El departament de Salut va insistir ahir que els canvis a l'ICS no implicarien l'entrada de capital privat. "Ningú ha posat aquesta qüestió sobre la taula", va dir Francesc Sancho, secretari d'Estratègia i Coordinació de la conselleria.

stats