SANITAT
Crònica 29/11/2011

Salut especialitza els ambulatoris

Els metges de capçalera hauran d'atendre casos d'especialitats que fins ara es traslladaven als hospitals. És una les mesures de Salut per reformular el model sanitari amb l'objectiu de fer-lo sostenible.

Joan Serra
2 min
Salut especialitza els ambulatoris

BARCELONA.Completada l'etapa de retallades, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va detallar ahir les línies mestres de la reforma del sistema sanitari. Ruiz començarà per fer més resolutiva l'atenció primària, la porta d'accés dels ciutadans a la sanitat. Aquest és un dels eixos del Pla de Salut 2011-15, el full de ruta del departament, que també preveu revisar l'atenció als malalts crònics i ordenar els procediments d'alta especialització. Entre els objectius de la conselleria hi ha disminuir un 10% la mortalitat de càncer d'aquí al 2020 -un 20% en el cas de malalties cardiovasculars-, tal com va avançar l'ARA aquest diumenge.

Salut també pretén reduir un 15% el temps d'espera en les visites als metges especialistes. En l'últim any, el Servei Català de la Salut (CatSalut) va comptabilitzar 3,6 milions de consultes procedents de l'atenció primària a facultatius especialistes. Ahir, el conseller va puntualitzar que el 50% d'aquesta activitat als hospitals és de caràcter ambulatori. Ara aquest flux s'ordenarà per evitar la peregrinació innecessària de l'usuari. Els metges de capçalera assumiran consultes d'oftalmologia, salut mental, dermatologia, otorinolaringologia i aparell locomotor -aquest últim àmbit representa un 70% de les visites ateses pels professionals dels centres d'atenció primària (CAP).

Per poder resoldre els casos de manera adequada -els greus es continuaran derivant als hospitals-, els metges de família disposaran de guies clíniques pactades amb els centres de referència de cada especialitat. També podran demanar proves diagnòstiques -com les ressonàncies magnètiques- i, si la situació del pacient ho requereix, podran sol·licitar la presència física de l'especialista al CAP. Aquests professionals també hauran de dedicar una part de la jornada laboral a resoldre indicacions dels metges de capçalera, aprofitant els recursos de les noves tecnologies. En dermatologia, per exemple, els professionals compartiran imatges i podran debatre el diagnòstic amb l'ajuda del correu electrònic o de la webcam. "No volem més especialistes a la primària, sinó que se solapi l'atenció primària i l'especialitzada", va raonar Ruiz.

El conseller de Salut entén que, amb més capacitat resolutiva als ambulatoris i posant èmfasi en l'atenció als pacients crònics -malalts que consumeixen un 70% de la despesa sanitària-, es podran reduir les llistes d'espera i tornar als estàndards del 2010, previs a les retallades. El Pla de Salut se sotmetrà a l'aprovació del Govern a finals de gener, un cop s'hagin elaborat els documents estratègics de cada regió sanitària.

Els metges de família, capacitats

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) considera que els objectius proposats per la conselleria són "plenament assolibles" sempre que es doti l'atenció primària "dels recursos humans i materials suficients". En un comunicat, la Camfic va detallar que els facultatius de capçalera estan "molt preparats" per incrementar el nivell de resolució de la primària. Salut demana més implicació als metges, però també hàbits de vida saludable als ciutadans, per fer un ús menys intensiu del sistema.

stats