TENSIÓ A LA SANITAT
Crònica 10/11/2011

Salut i metges consumen el divorci

La vaga de metges continua en peu. El departament de Salut i el sindicat Metges de Catalunya no han arribat a cap acord, ni per pactar els serveis mínims de l'aturada. L'escenari de tensió no s'apaivaga.

Joan Serra
2 min
Protestes al parlament Els sindicats mèdics van reunir ahir uns 300 professionals davant del Parlament per mostrar el rebuig a les retallades.

Barcelona.El Govern i els metges no es posen d'acord. I les posicions semblen, cada dia que passa, més distanciades. El divorci entre la Generalitat i els professionals es va visualitzar ahir, en l'acte de conciliació de la vaga convocada per Metges de Catalunya els dies 15 i 16 de novembre. L'administració i el sindicat, majoritari entre els facultatius, no van arribar a cap entesa perquè Salut veu inviables les demandes dels metges -tornar al pressupost del 2010 i recuperar les condicions laborals d'abans de la tisorada- i els facultatius se senten menystinguts per la conselleria. L'aturada es mantindrà com estava prevista: 16.500 professionals de 65 hospitals i 427 centres d'atenció primària (CAP) estan cridats a la vaga. El personal mèdic entén que la pilota és ara a les mans del Govern i ahir es van mostrar oberts a negociar.

Metges de Catalunya va flexibilitzar lleugerament les seves demandes en la trobada de mediació amb el Govern. Es va mantenir ferm en la decisió de tornar als recursos sanitaris que hi havia disponibles l'exercici del 2010, però va introduir el matís de pactar un calendari per recuperar de manera esglaonada l'activitat assistencial i les condicions laborals, tenint en compte el context econòmic. Tot i que va recollir la proposta, Salut continua considerant "impossible" atendre les demandes del sindicat mèdic, un missatge que també va verbalitzar dimarts el portaveu del Govern, Francesc Homs. Malgrat que el conseller, Boi Ruiz, havia afirmat al Parlament que l'any que ve no s'aplicarien més retallades, Metges de Catalunya insisteix en la possibilitat que el pressupost sanitari per al 2012 pugui patir una tisorada del 4,8%. "Ningú ha dit amb rotunditat que no hi haurà retallada pressupostària", va argumentar Albert Tomàs, president del sindicat, a la sortida de la trobada. Salut va replicar ahir que el pressupost no està definit i que l'ha de validar el Parlament.

Ocupació dictarà serveis mínims

A l'acte de conciliació amb els metges hi van assistir representants de les conselleries d'Empresa i Ocupació i Salut, així com delegats de les tres patronals sanitàries. El sindicat convocador de la vaga va lamentar que el departament de Boi Ruiz enviés a negociar només un càrrec secundari: Alícia Ávila López, responsable de professions sanitàries del Servei Català de la Salut. Tomàs va apuntar que les persones que representaven l'administració no tenien "les condicions suficients per arribar a acords". Portaveus de Salut van precisar a l'ARA que, entre les funcions d'Ávila, hi ha la participació en els actes de conciliació i el seguiment de les vagues.

El desacord es va estendre als serveis mínims. Empresa i Ocupació els dictarà a finals d'aquesta setmana. Es garantirà l'atenció als casos de pacients oncològics, les urgències i les visites als malalts ingressats. La resta de l'activitat serà semblant a la d'un dia festiu. Entre un 30% i un 40% dels metges hauran de treballar.

stats