Crònica 01/02/2011

Sánchez-Camacho fa el doble joc a Catalunya

Mentre Aznar tornava a carregar contra el model autonòmic, la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, maldava per desmarcar-se de l'expresident espanyol evitant desacreditar-lo.

Oriol March
2 min
La presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, asseguda al seu escó del Parlament.

Barcelona.El paper del PP català sempre és complicat. La influència que hi té la direcció estatal és cabdal -Alicia Sánchez-Camacho, sense anar més lluny, va ser proposada pel mateix Mariano Rajoy-, però també es veu amb la obligació, de tant en tant, de marcar perfil propi. Davant les successives aparicions en què el president d'honor del PP, José María Aznar, ha qüestionat la viabilitat de l'estat autonòmic, Sánchez-Camacho va assegurar airadament que l'expresident espanyol no ha proposat "mai" la "supressió" de les autonomies.

És ben cert que Aznar mai s'ha expressat en aquest termes, però no ho és menys que últimament s'ha mostrat especialment interessat en l'assumpte. La nova envestida d'ahir va fer que Sánchez-Camacho s'agafés al repertori de piruetes dialèctiques per no desqualificar Aznar, defensar "la Catalunya autonomista i l'Espanya descentralitzada" i demanar reformes, tot al mateix temps. I, com a afegitó, va tenir temps per criticar el "discurs independentista" del nou president de la Generalitat, Artur Mas.

Racionalitzar, no harmonitzar

La defensa que va fer la líder del PP de l'estat autonòmic també li va servir per carregar contra el discurs "harmonitzador de l'estat autonòmic" que, a parer seu, va tenyir la convenció que va fer el PSOE el cap de setmana a Saragossa. "Els socialistes aposten per la col·laboració i la cooperació entre comunitats, no pas per l'harmonització, perquè cadascú té les seves competències", va matisar la presidenta del PP català. Fins i tot es va permetre titllar "d'intocables" les autonomies, quan pràcticament al mateix temps Aznar les situava a la diana per dificultar, segons ell, la competitivitat d'Espanya amb la seva voluntat d'esdevenir "miniestats".

Però com que intocable no vol dir perfecte, Sánchez-Camacho es va afanyar a demanar reformes destinades a aprimar les comunitats autònomes per tal que no hi hagi duplicitats amb les altres administracions. La presidenta del PP català va apostar, en aquest sentit, per arribar a un pacte d'estat sobre el futur del model territorial espanyol.

Un model territorial que de cap de les maneres pot incloure en el seu full de ruta la independència de Catalunya. Sánchez-Camacho va deixar entreveure que Mas no té encara definit el seu pla econòmic per reflotar Catalunya perquè, potser, té altres prioritats a l'agenda, com ara l'autodeterminació del país. "Potser Mas està més preocupat per aquest assumpte que no pas per l'economia", va dir Camacho, no sense abans censurar el "gir independentista" de Jordi Pujol.

La presidenta del PP català, en la línia de la teoria d'Aznar sobre les autonomies que es volen convertir en "miniestats", va criticar que el nou Govern mantingui les delegacions a l'estranger, inaugurades pel tripartit. Un nou exemple del doble joc del PP català, sempre emmarcat en el centralisme de la direcció nacional però amb la necessitat de distanciar-se'n en segons quins aspectes.

stats